Specialiștii prezenți la prima ediție a Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului au răspuns solicitărilor primite din partea publicului.

De ce credeţi că Programul Naţional de Diabet nu este la fel de bine implementat ca în alte ţări europene, unde să fie implementate aplicaţiile online,  serviciile rapide cât şi mai multe oportunităţi de întâlniri cu membrii asociaţiilor de pacienţi?

maria-mesarosMaria Mesaroş, Președinte FADR: Grea întrebare. Ne dorim de foarte mult timp să se întâmple şi la noi aşa ceva şi ne zbatem de foarte mulţi ani să avem ceea ce e mai bun pentru persoanele cu diabet şi un program normal de diabet, pentru că ceea ce avem deocamdată nu poate fi considerat chiar un program complet. Noi ne bucurăm că faţă de alte state gratuitatea din programul de diabet a rămas aşa cum ne-am dorit-o cu toţii. Cu mai multă înţelegere, cu mai multă comunicare şi mai ales după starea de COVID, care ne-a adus pe toţi în  mediul online poate că se vor gândi şi guvernanţii să pună în practică astfel de proceduri.

Ce ne mai dorim ar fi ca tratamentele să poată ajunge în continuare acasă la pacienţi, deoarece sunt mulţi în indisponibilitatea de a se deplasa, care nu au aparţinători şi sperăm să se poată realiza acest lucru. Noi am cerut acest lucru dar mai mult de atât nu putem facem deoarece întâlniri faţă în faţă cu Domnul Ministru, cu Preşedintele CNAS  nu mai putem face. Tot facem memorii la care primim răspunsuri evazive, cum a fost criza de metformin. Speranţa moare ultima şi aşa cum nu am cedat timp de 20 de ani în această luptă pentru persoanele cu diabet, nu vom ceda nici acum.

Trebuie înţeles că, dacă persoana cu diabet are tratamentul necesar îşi poate desfăşura normal activitatea şi poate aduce plus-valoare statului.

Material realizat în cadrul Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului din 28 mai 2020.