Membrii echipei SRDNBM – Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice prezenți la cea de-a 60-a întâlnire Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului au transmis zilnic noutățile momentului în diabetologia mondială, prin transmisiuni live organizate direct de la Congres. Un rezumat al celor mai importante momente este disponibil în video-ul postat la finalul congresului EASD de aici: https://www.facebook.com/SRDNBM/videos/3819173265020458. 

 

Toate intervențiile realizate pe durata Congresului EASD din acest an pot fi urmărite pe pagina de Facebook SRDNBM aici: https://www.facebook.com/SRDNBM.

 

Prof. dr. Bogdan Timar, Președintele SRDNBM a discutat alături de alți reprezentanți ai forumurilor naționale și le-a prezentat colegilor diabetologi din Europa realizările și acțiunile inițiate de Forumul Român de Diabet în definirea politicilor publice de sănătate în diabet în România și particularitățile Programului Național de Diabet din România – unul din cele mai bune sisteme de îngrijiri ale diabetului din Europa. Discuția sa este disponibilă aici: https://www.facebook.com/bogdan.timar/videos/428644469707546.

Prima zi a Congresului EASD

Discuțiile din prima zi de Congres au fost rezumate în video-ul de aici: https://www.facebook.com/SRDNBM/videos/520147210404170. 

Dr. Delia Reurean Pintilei a vorbit despre necesitatea screening-ului în diabetul zaharat de tip 1, în special în populația apropiată de cei deja diagnosticați, dar și despre sesiunea de început, dedicată prezentării premiului obținut de prof. Roy Taylor pentru inițierea Programul de Studiu DIRECT, un program care a dus la  inițierea unui program în Marea Britanie, pentru remisia diabetului.

Conf. dr. Anca Pantea Stoian a vorbit despre direcțiile majore din cercetare, cu accent pe ”Era Incretinelor”, declarând că ”sunt importante rezultate care ne arată că incretinele și mai ales analogii de GLP 1  și combinațiile sunt extrem de eficiente atât în controlul glicemic, dar mai ales în controlul greutății”. La fel de importante sunt și studiile privind noile insuline, cu administrare săptămânală, în cadrul congresului fiind prezentare 6 studii care au cercetat eficiența dar și toleranța pacienților la noua formulă.

Prof. dr. Doina Catrinoiu a prezentat discuțiile din Grupul de lucru EASD ”Diabetes and Cardiovascular Study”.  Aici s-a vorbit despre cardiomiopatia în diabet, cu cazuri greu de diagnosticat și au fost prezentate studii privind noi biomarkeri care pot fi utilizați atât în diagnosticarea și tratamentul precoce, dar vor fi și ținte ale viitoarelor terapii.  Prof. Catrinoiu a vorbit și despre parteneriatul cu Societatea de Diabet din India care a prezentat problemele sale actuale și viitoarele colaborări puse la punct la Madrid.

Dr. Anca Cerghizan a prezentat inovațiile din diabetul de tip 1, despre intervențiile medicamentoase care încetinesc evoluția către stadiul 3 din diabetul zaharat de tip 1. Dr. Cerghizan a povestit că au fost scurte prezentări ale medicamentelor aflate în dezvoltare de la 19 companii, cu 2 direcții principale de intervenție: prima urmărind păstrarea mesei betacelulare (cea care se distruge în timp în diabetul zaharat de tip 1) și cele care încearcă restaurarea producției de insulină. Sunt 18 produse care previn apariția diabetului zaharat de tip 1 și instaurarea stadiului 3 al diabetului, iar cea de-a 19-a intervenție este dedicată unui medicament deja cunoscut, verapamil, utilizat în restaurarea funcției pancreasului.

Dr. Vlad Avram a vorbit despre premiul Claude Bernard și munca de o viață a prof. Ray Taylor în descoperirea verigilor etiopatogenice ale diabetului zaharat de tip 2, cu focus pe aspectele nutriționale și rolul esențial pe care nutriția și aportul caloric îl au în gestionarea și chiar remisia diabetului.

Dr. Roxana Soare a încheiat rezumatul primei zile de congres, cu o intervenție pe tema insulinei cu administrare săptămânală și vorbind despre rolul pe care noua insulină îl va avea în creșterea aderenței pacienților la tratament.

Intervențiile din ziua 2 a congresului sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/SRDNBM/videos/485321447726787.

 

Foto: preluate din înregistrările disponibile pe pagina SRDNBM.