Au fost aprobate normele tehnice de realizare a programului național de diabet pentru 2022 și 2023

news

Pentru programul național de diabet noul ordin aduce schimbări importante, menite să crească eficiența activităților de asistență medicală și să scurteze timpul de așteptare pentru persoanele cu diabet.

Pentru tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat se completează prescripții medicale distincte pentru: medicamente antidiabetice non-insulinice, medicamente diabetice de tipul insulinelor și teste de automonitorizare și pentru medicamente diabetice non-insulinice, antidiabetice de tipul insulinelor și teste de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici.
Prescrierea testelor de automonitorizare se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină și / sau medicamente anti-diabetice non-insulinice, pe același formular de prescripție medicală, pe o perioadă de maxim 3 luni. Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 de teste / 3 luni pentru copilul cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste / 3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat și până la 100 teste / 3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă precum și pentru bolnavul cu diabet zaharat tip 2 și alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat.

Normele integrale pot fi consultate în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 318 bis / 31.03.2022, accesibil si AICI.