Insuficiența cardiacă (IC) a fost recunoscută ca o complicație comună a diabetului, cu o prevalență de până la 22% la persoanele cu diabet și rate de incidență în creștere. Datele sugerează, de asemenea, că IC se poate dezvolta la persoanele cu diabet zaharat chiar și în absența hipertensiunii arteriale, a bolii coronariene sau a bolii valvulare și, ca atare, reprezintă o complicație cardiovasculară majoră la această populație vulnerabilă. IC poate fi primul semn de apariție a bolii cardiovasculare la multe persoane cu diabet.
Având în vedere că în ultimul deceniu, prevalența diabetului (în special diabetul de tip 2) a crescut cu 30% la nivel global (prevalența fiind de așteptat să crească în continuare), povara IC asupra sistemului de sănătate va continua să crească.
Asociația Americană de Diabet a realizat un raport de consens în colaborare cu Colegiul American de Cardiologie cu scopul de a oferi îndrumări clare medicilor, furnizorilor de asistență medicală primară și endocrinologilor cu privire la cele mai bune abordări pentru screening-ul și diagnosticarea insuficienței cardiace la persoanele cu diabet sau prediabet, cu scopul de a asigura accesul la cel mai bun management bazat pe dovezi pentru toți și pentru a atenua riscurile apariției complicațiilor grave.
Acest raport de consens a fost elaborat de grupul de redactare convocat de Asociația Americană de Diabet în colaborare cu Colegiul American de Cardiologie printr-o serie de teleconferințe și activități independente din martie 2021 până în martie 2022.
Material preluat și tradus de pe Diabetesjournals.org.
Raportul poate fi accesat integral pe Rodiabet.ro/wp-content/uploads/2022/07/dci220014.pdf