Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA s-a mobilizat rapid și și-a îndreptat eforturile către prelucrarea gratuită și depistarea la timp a infecției cu COVID-19 în rândul cadrelor medicale din prima linie. Până în acest moment, laboratoarele Rețelei au prelucrat peste 30.000 de teste RT-PCR, pentru depistarea infecției cu noul tip de coronavirus, 1.84% dintre rezultate fiind pozitive.
Programul de testare legat de infecția cu coronavirus a intrat apoi într-o nouă fază, aceea a testării răspunsului imun la infecția cu COVID-19, pentru anticorpii IgM și IgG. Pe perioada stării de urgență, cadrele medicale din prima linie a luptei cu acest virus beneficiază de testări serologice gratuite, care joacă un rol important în lupta cu infecția virală.
În continuarea demersului de a sprijini personalul medical din linia întâi, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA oferă acces gratuit pentru monitorizarea post COVID tuturor cadrelor medicale, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali sau infirmiere. Clinica post COVID urmărește evoluția medicală a persoanelor care au fost infectate și vindecate de COVID-19, atât online, prin intermediul Clinicii Virutale, cât și în locațiile fizice din București.
“Încă de la început, am reușit să ne mișcăm agil și flexibil, printr-un plan de acțiune clar și coerent. Am coagulat multă solidaritate în jurul inițiativelor noastre și, în spiritul safety first, am adresat întâi nevoile cadrelor medicale și para-medicale din linia întâi. În același timp, am lucrat strâns cu autoritățile de stat pentru a acoperi nevoia de testare a pacienților, iar acum a venit momentul în care putem pune aceste servicii la dispoziția oricui are o suspiciune, la cerere”, a declarat Fady Chreih, CEO Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.
În acest context, Rețeaua și-a extins capacitatea de testare și a pus la dispoziția publicului testarea la cerere prin teste RT-PCR și teste de detectare a anticorpilor COVID-19.
„Știm cât este de important să găsești răspunsul atunci când ai o suspiciune. De aceea, ne bucurăm să anunțăm faptul că acești pacienți se vor putea testa, la cerere, pentru diagnosticarea COVID 19, în locațiile noastre. Am extins capacitatea de testare pentru anticorpii IgM și IgG, astfel că putem să oferim pacienților care s-au întrebat dacă au fost infectați posibilitatea de a vedea dacă au avut într-adevar virusul și dacă au dezvoltat anticorpi”, completează Fady Chreih.
Pacienții care au o suspiciune și doresc să se testeze pentru diagnosticarea COVID 19, se pot programa pentru testul RT-PCR, contra cost, în punctele de recoltare REGINA MARIA din întreaga țară, începând din 18 mai.
Testele serologice pentru determinarea răspunsului imun joacă un rol important în detectarea și lupta cu infecția virală, identificând persoanele care au dezvoltat anticorpi pentru aceasta. De asemenea, aceste rezultate și informații ar putea să ajute la o „estimare” privind parcurgerea unei etape importante a pandemiei în Romania sau a unei predicții mai bune privind valul doi al manifestării epidemiei în Romania în toamnă. Rezultatele vor putea fi folosite împreună cu alte date clinice, la identificarea persoanelor care nu mai sunt succeptibile pentru a dezvolta infecția și se pot întoarce la muncă, la identificarea persoanelor care vor putea să își doneze plasma din perioada convalescenței pentru a putea să fie utilizată ca tratament alternativ pentru cazurile severe de COVID-19. Testele pentru determinarea anticorpilor IgM și IgG sunt disponibile la cerere, contra cost, în policlinicile și punctele de recoltare REGINA MARIA din București, Brașov și Timișoara, capacitatea de testare urmând să fie extinsă în toate cele 29 de laboratoare ale Rețelei.