Un nou compendiu, elaborat în comun de OMS, Federația Internațională de Diabet (IDF) și Universitatea din Newcastle, dezvăluie că renunțarea la fumat poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 30-40%.

IDF estimează că 537 de milioane de oameni au diabet, un număr care continuă să crească, făcând diabetul a noua cauză de deces la nivel global. Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice la nivel mondial, reprezentând peste 95% din toate cazurile de diabet. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 este adesea prevenibil.

Renunțarea la fumat nu numai că reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dar îmbunătățește substanțial managementul și reduce riscul de complicații ale diabetului. Dovezile sugerează că fumatul influențează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge, ceea ce poate provoca diabet de tip 2.

Fumatul crește, de asemenea, riscul de complicații legate de diabet, cum ar fi bolile cardiovasculare, insuficiența renală și orbirea. Fumatul întârzie, de asemenea, vindecarea rănilor și crește riscul de amputare a membrelor inferioare, reprezentând o povară semnificativă pentru sistemele de sănătate.

Federația Internațională de Diabet încurajează cu tărie oamenii să renunțe la fumat pentru a-și reduce riscul de diabet și, dacă au diabet, pentru a evita complicațiile. Facem apel la guverne să introducă măsuri care să descurajeze oamenii de la fumat și să elimine fumul de tutun din toate spațiile publice”, explică prof. Akhtar Hussain, președintele Federației Internaționale de Diabet.

Mesajul este clar: renunțarea la fumat nu înseamnă doar plămâni și inimi mai sănătoase; este, de asemenea, un pas concret în reducerea riscului de diabet de tip 2.

Profesioniștii din domeniul sănătății joacă un rol vital în motivarea și îndrumarea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 în călătoria lor de a renunța la tutun. În același timp, guvernele trebuie să facă pasul crucial de a se asigura că în toate locurile publice interioare, locurile de muncă și transportul public este interzis fumatul. Aceste intervenții sunt garanții esențiale împotriva apariției și progresiei acestei boli și a multor alte boli cronice”, a spus dr. Ruediger Krech, director pentru promovarea sănătății, OMS.

 

 

Sursa: OMS