De multe ori nu poți controla ce conțin alimentele pe care le consumi în afara casei tale, dar ai control deplin asupra a ceea ce mănânci acasă. Iar organizarea bucătăriei este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a alege alimente sănătoase și a slăbi în mod eficient.

Pentru a-ți reorganiza bucătăria și a trece la un stil de viață sănătos încearcă aceste șase trucuri:

1. Ascunde gustările/ snacks-urile.

Dacă păstrezi gustările sărate sau cele dulci pe blatul din bucătărie,  e indicat să le găsești o nouă casă, bine ascunsă în cămară. Dacă nu mai sunt la vedere de fiecare dată când intri în bucătărie, vei fi mai puțin tentat să le mănânci.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că oamenii care depozitau alimente și băuturi, cum ar fi bomboane, cereale și sucuri pe blatul din bucătărie, cântăreau cu 8 până la 10 kg mai mult decât cei care nu țineau aceste articole la vedere.

Pe de altă parte, cei care au așezat un bol cu ​​fructe pe blat cântăreau cu 13 kilograme mai puțin decât cei care nu făcuseră asta.

2. Reorganizează frigiderul.

Aranjează alimentele pe care vrei să le consumi mai mult, cum ar fi fructele, legumele, carnea slabă, ouăle, humusul, laptele cu conținut scăzut de grăsimi, brânza de vaci și iaurtul, la nivelul ochilor în frigider, astfel încât să ai mai multe șanse să le iei primele atunci când îți este foame.

3. Împrietenește-te cu congelatorul.

Congelatorul tău te poate salva atunci când nu ai timp să faci cumpărături pentru alimente sănătoase.

Pentru că produsele congelate sunt congelate rapid, în numai câteva ore de la recoltare, sunt adesea superioare din punct de vedere nutrițional față de cele proaspete, care pot sta pe rafturile magazinelor zile întregi, pierzând din nutrienți.

Aprovizionează-te cu legume congelate pentru garnituri rapide, pe care le poți pune la microunde în câteva minute. Include morcovi, mazăre, broccoli, spanac și edamame – poți găsi chiar și amestecuri interesante de legume, inclusiv amestecuri pentru prăjit.  Orice legumă este în regulă, atâta timp cât nu are brânză sau sosuri de unt.

4. Fă un upgrade în cămară.

Acordă-ți puțin timp pentru a curăța și reaproviziona cămara cu produse de bază pentru mese rapide și ușoare, dar și sănătoase:

  • Quinoa, cușcuș integral, orez brun și paste integrale. Mai bogate în fibre decât orezul alb sau tăițeii, cerealele integrale sunt digerate treptat pentru energie și sațietate prelungită.
  • Conserve de fasole. Indiferent dacă este fasole neagră, fasole pinto sau năut, fasolea este o modalitate rapidă de a adăuga proteine ​​și fibre în salate, supe și paste.
  • Linte roșie uscată. Acestea oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca și fasolea și, în plus, se gătește în doar 15 minute.
  • Cereale reci din cereale integrale și fulgi de ovăz. Cu ele poți face un mic dejun plin de nutrienți în doar câteva minute.
  • Popcorn. Toată lumea are nevoie de o gustare crocantă uneori. Fă-ți floricele de porumb. Poți mânca cinci căni de floricele de porumb pentru aceleași 150 de calorii pe care le-ați obține din doar 22 de chipsuri de cartofi.
  • Conserve de ton și somon. Aceste proteine ​​slabe sunt ușor de utilizat în salată sau paste într-o noapte aglomerată.

5. Folosește vase mai mici.

Simpla folosire a unui bol cu ​​50% mai mare te încurajează să mănânci cu 20% mai multă mâncare. Pentru a-ți păstra porțiile sub control, înlocuiește farfuriile de 30 cm cu altele de numai 25 cm. Sau pune farfuriile cu dimensiune mare în spatele dulapurilor de bucătărie și mută farfuriile de salată în față, astfel încât acestea să fie primul lucru la care ajungeți atunci când puneți masa.

Aruncă o privire atentă la bolurile tale și la felurile de mâncare. Sunt supradimensionate? Dacă da, înlocuiește-le cu boluri de cereale și chiar investește în câteva boluri mai mici.

Și nu uita să verifici și paharele. Multe dintre acestea pot conține peste 250 ml de lichid. Dacă folosești pahare uriașe pentru apă sau o cană mare pentru cafea sau ceai neîndulcit, continuă și păstrează-le în față. Dar dacă încerci să reduci consumul de băuturi dulci, pune paharele și cănile mari în spatele dulapului.

6. Folosește echipamentul potrivit.

Nu trebuie să cumperi electrocasnice noi pentru a găti sănătos. Cu toate acestea, există câteva instrumente de bază care îți pot fi de folos:

  • Cântar de bucătărie. Etichetele nutriționale de pe multe alimente indică dimensiunile porțiilor în grame, ceea ce le face dificil de estimat. Cântărirea porțiilor îți poate oferi o senzație bună despre cum arată o porție adecvată.
  • Linguri de măsurat. Folosește-le pentru a include ingrediente bogate în calorii, care pot fi greu de observat, cum ar fi uleiul sau untul de arahide.
  • Pahare de măsurare uscate. Folosește-le în loc de oale sau linguri de servire, ca să ai porții de dimensiuni corecte de fiecare dată.
  • Pahare de măsurare a lichidelor. Folosește-le pentru a măsura sosul de roșii, laptele sau bulionul.
  • Curățător de legume. Ușurează modul în care îți prepari felul de mâncare preferat. Poți elimina pastele cu totul, iar în schimb, fă „tăitei” vegetali din legume precum dovlecei, morcovi sau sfeclă.
  • Răzătoare. Coaja de citrice adaugă multă aromă peștelui, puiului sau pastelor – și practic nu conține calorii. Cu răzătoarea poți toca brânza foarte fin, așa că vei folosi mai puțină în mâncare.
  • Forme de brioșe. Încercă-le pentru mini porții de mâncare sau mini frittate pentru micul dejun.

 

Sursa: Health Harvard Edu

Foto: DepositPhostos.com