In urma unui studiu efectuat pe mii de perechi de gemeni din Suedia s-a descoperit o legatura semnificativa intre  persoanele de varsta a 2-a afectate de diabet de tip 2 si riscul de AVC. Un accident vascular cerebral apare atunci cand aportul de sange la o parte a creierului este intrerupt sau redus, privand tesutul cerebral de oxigen. Fara oxigen, celulele creierului incep sa moara.

Cercetatorii din Suedia si China au efectuat un nou studiu, dorind sa examineze relatia dintre diabetul de tip 2 si boala cerebrovasculara si sa afle daca genetica si fondul familiei joaca un rol important. Prin studiul gemenilor, ei spera sa obtina cunostinte despre acesti potentiali influentatori.

Ei au definit fundalul familiei ca incluzand factori cum ar fi “statutul comun de copil socio-economic și mediul in care au trait in adolescenta.” Cu toate acestea, atunci cand au analizat rezultatele, au ajuns la concluzia ca legatura dintre diabetul de tip 2 la mijlocul vietii și riscul de accident vascular cerebral mai tarziu a fost independent de genetica și educatie.

Autorii remarca necesitatea de a controla diabetul zaharat tip 2 pentru a ajuta la prevenirea blocarii sau ingustarea arterelor cerebrale si la reducerea accidentelor vasculare cerebrale cauzate de astfel de blocaje.

 

Boala cerebrovasculara si diabetul de tip 2

Boala cerebrovasculara este un grup de afectiuni care afecteaza alimentarea cu sange a creierului. Exista două tipuri principale de boala cerebrovasculara, in functie de ceea ce se intampla cu vasele de sange: ischemica și hemoragica.

Boala cerebrovasculară ischemică este cea care reduce fluxul de sange. Acest lucru se poate întampla atunci cand un vas de sange se îngustează sau sufera un blocaj.

Boala cerebrovasculara hemoragica reprezinta pierderea de sange atunci când un vas de sange se rupe.

Ambele tipuri de boli pot duce la accident vascular cerebral, dar  marea majoritate a accidentelor vasculare cerebrale sunt de tip ischemic.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), accidentul vascular cerebral si diabetul zaharat sunt doua dintre primele 10 cauze ale decesului la nivel mondial.

Estimarile globale pentru anul 2016 sugereaza ca accidentul vascular cerebral a ucis aproape 6 milioane de persoane, iar diabetul a ucis aproape 1,6 milioane în acel an, majoritatea afectati de diabet tip 2.

Autorii studiului explica faptul ca atat diabetul de tip 2, cat și boala cerebrovasculara “sunt tulburari genetice complexe si legate de stilul de viața.”

Cu toate acestea, nu este clar daca genetica si mediul familial contribuie, de asemenea, la o posibila legatura intre diabetul de tip 2 si boala cerebrovasculara.

 

Concluziile studiulului pe gemeni

Gemenii au in mod obisnuit aceleasi gene si au acelasi mediu inainte de nastere și in copilarie si adolescenta. Acest lucru ii face subiecti ideali pentru studiul bolilor in care oamenii de stiinta doresc sa studieze rolul genelor si al familiei.

Cele mai recente cercetari au avut loc la persoane din Registrul de Gemeni al Suediei. Cercetatorii au facut un studiu de screening pe durata vietii si au colectat date intre 1998 si 2002 de la gemenii de peste 40 ani. Studiul recent a utilizat date de la acest screening efectuat pe durata vietii de la gemenii care erau inca in viata la sfarsitul anului 2014 si care nu implinisera 60 de ani inainte de aceasta data.

Acestia au exclus de asemenea pe oricine care: a avut diabet de tip 1; a dezvoltat diabet zaharat de tip 2 inainte de varsta de 40 de ani sau dupa varsta de 60 de ani; boala cerebrovasculara dezvoltata inainte de varsta de 60 de ani; sau care au prezentat un mini-accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu.

Acest filtru a lasat 33.086 persoane – 14.969 bărbați și 18.117 femei – cu date pentru analiză. In plus fata de informatiile demografice obisnuite, cum ar fi varsta, sexul și nivelul de educatie, setul de date include informatii despre utilizarea medicamentelor, fumat, consumul de alcool, greutate, înaltimea si similitudine genetica.

 

Diabetul zaharat de tip 2 și riscul de blocare a arterelor

Punand toate informatiile impreuna, cercetatorii au descoperit ca 1,248 (3,8% din grupul analizat) au avut diabet zaharat la varsta de 40-59 ani si 3121 (9,4% din grup) au dezvoltat boala cerebrovasculară la varsta de 60 de ani sau mai tarziu.

In urma analizelor, s-a constatat ca cei cu diabet zaharat tip 2 prezinta riscul de a avea arterere ingustate dupa 60 ani. Cand au analizat rezultatele, echipa a constatat ca – in comparatie cu persoanele care nu sufera de diabet – diabet zaharat de tip 2 existent la o varsta medie conduce la dublarea riscului de blocarea a arterelor dupa 60 de ani. Nu s-a gasit totusi nici o legatura intre diabetul de tip 2 la varste medii și boala cerebrovasculară hemoragica.

Pentru a explica lipsa unei legaturi intre diabetul de tip 2 si boala hemoragica cerebrovasculara, cercetatorii sugereaza ca acest lucru ar putea fi datorat modului in care diabetul de tip 2 modifica mucoasa vaselor de sange.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 tind sa aiba mai multe celule in mucoasa vaselor lor de sange. Aceasta tendinta ar putea reduce probabilitatea unei rupturi si va creste sansa de blocare.

 

Articol preluat si tradus integral de pe MedicalNewsToday.com