Pentru pacienți, diabetul în sine este o mare provocare cu multiple responsabilități peste care, din păcate, s-a suprapus și pandemia Covid-19, cu multe motive de stres și panică, în rândul persoanelor cu această afecțiune, potrivit Rodicăi Molnar, ASCOTID (Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureş).

”La începutul primăverii, totul a fost sub semnul necunoscutului, neștiind ce urmează și ce se poate întâmpla, iar odată cu trecerea timpului, văzând că pacienții cu diabet intră în categorie vulnerabilă, s-a generat un motiv de teamă în plus. Indiferent că sunt diagnosticați sau sunt în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, se instalează panica ce generează glicemii mari sau fluctuante”, a arătat Molnar, într-un interviu pentru portalul CASPA.ro.

Online, nu ești consultat cum ți-ai dori

Provocările pandemiei sunt multiple: ”Consultațiile online sunt binevenite, însă cele față în față îți conferă siguranță, ai posibilitatea de a reacționa, de a pune întrebări, pe când, în online, nu toți pacienții reușesc să se simtă confortabil, nu interacționează, timpul parcă este mai restrâns, nu ești consultat așa cum ți-ai dori, nu poți exprima în cuvinte toate stările, plus că multă lume nu stăpânește calculatorul, pentru a utiliza platformele sau site-urile de specialitate. Accesul limitat la medici, de asemenea, lipsa fondurilor la analizele de laborator care parcă dispar încet sau obligația pacienților de a prezenta un test negativ pentru o internare, par să fie alte provocări, în cazul pacienților cu diabet, care pot genera dezechilibre, în gestionarea corectă a bolii. Protejarea excesivă a copiilor de părinți, lipsa colegilor și a momentelor de socializare de la școală îi afectează, devin apatici, lipsiți de interes, comunicarea fiind afectată, iar, pe termen lung, va avea consecințe serioase în comportamentul acestora, conform specialiștilor.”

Provocări nesfârșite

Referindu-se tot la provocări, Molnar s-a întrebat retoric: ”Dar mă întreb cum se descurcă pacienții nou diagnosticați, cine și unde găsesc atâta empatie și timp cât e necesar la debut?!

Tratamentul cu insulină, în cazul pacienților tip 1, nu poate fi întrerupt și nu a fost cazul, dar ce se întâmplă cu pacienții tip 2, care nu găsesc tratamentul prescris, o problemă ce pare a nu se mai rezolva, iar pacienții caută cu disperare în farmacii, fac drumuri inutile și se expun contaminării cu Covid.”

Constrângerile pandemiei

Rodica Molnar a mai povestit că, în urmă cu câteva săptămâni, a realizat un chestionar care, cu precădere, a fost completat de pacienți cu diabet tip 1, care spuneau că pandemia le-a luat bucuria de a fi împreună, că au fost reduși la izolare, ceea ce e greu de suportat, că învățatul acasă, în același timp cu alte activități comune ale familiei, nu dă rezultate bune, că simulează școala iar educația nu este posibilă, în aceste condiții.

”Teama de a se infecta, prin deplasarea la săli de sport sau alte spații unde practicau mișcare, le-a luat plăcerea de a face sport. Lipsa intercațiunii, modificarea managementului, în funcție de condițiile de igienă maximă, distanțarea fizică, anularea ieșirilor în parc sau locuri publice, sunt doar o parte dintre constrângerile resimțite de pacienți. Să nu uităm de apropierea sărbătorilor de iarnă, lumea e tentată să iasă la cumpărături, în vizită la rude, așa încât îi rog să țină cont că stoparea acestei pandemii ține de fiecare în parte și de dorința tuturor de a ne reintra în normal”, a mai spus Molnar.

Campaniile ASCOTID

Potrivit acesteia, ASCOTID se străduiește să vină în sprijinul pacienților, prin organizarea de webinarii și evenimente ce aduc informații necesare, în această perioadă. Totodată, a oferit, până în prezent, 80 de pachete ce conțin teste de monitorizare a glicemiei, măști de protecție, dezinfectanți și alte produse pentru prevenirea hipoglicemiei, urmând ca, în perioada următoare, alte două proiecte să fie implementate cu același scop, ajutând alte 130 persoane.

”Situația finaciară a familiilor a fost afectată, multe persoane nu mai au loc de muncă și asta se răsfrânge în cheluielile cu alimentația, testele de montorizare a glicemiei și alte produse de igienă, absolut necesare unei persoane cu diabet”, a remarcat reprezentanta ASCOTID.

Diabetul, iarna

”Sezonul rece predispune, în general, la răceli, imunitatea organismului scade, acum și mai mult e nevoie de precauție sporită, pentru a preveni complicații nedorite. Se impun monitorizarea frecventă a glicemiei, vaccinarea antigripală, evitarea spațiilor aglomerate, adaptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, dezinfectarea mâinilor, aerisirea spațiilor de locuit sau de birou, respectarea sfaturilor medicale și evitarea automedicației. Pacienții cu diabet pot ajunge ușor la spital într-o cetoacidoză, hipoglicemie severă sau alte complicații, din acest motiv, se impune să fie mult mai atenți la orice factor extern, ce le poate schimba starea de sănătate”, a arătat Molnar.

Prea puține campanii de informare despre vaccinul anticovid

În opinia acesteia, ”importanța vacinării a fost prezentată, deseori, în mediul online, însă unde se găsește, nu prea am primit răspunsuri, deși persoanele din grupă de risc au prioriate și recomandări. Se vorbește mult despre vaccinul împotriva Covid-19, însă sunt prea puține campanii de informare despre efectele secundare, despre eficiența acestuia sau cât timp asigură imunitate, iar pacienții ar trebui informați, pentru a cunoaște beneficiile acestuia”.