Unul din componentele principale ale suplimentului alimentar pentru menopauză, Manhaē Ménopause capsule, este reprezentat de fosfolipide, esențiale în procesul de permeabilizare a membranei celulare, cu beneficiul final în reglarea temperaturii corpului în timpul bufeurilor și transpirațiilor.
Cum apar bufeurile?
Din cauza faptului că glanda hipofiză nu mai primește cantitatea adecvată de estrogen, aceasta va răspunde printr-o contractare bruscă și puternică a vaselor de sânge, provocând înroșirea pielii și o senzație de căldură. Hipofiza este conștientă de disfuncție și încearcă să o regleze secretând transpirație pentru a scădea temperatura corpului. Așa apar bufeurile, experimentate de peste 70% dintre femeile aflate la menopauză, pe o perioadă mai mare de șapte ani.
Hipoestrogenismul sau deficitul de estrogen observat în perioada menopauzei duce la dispariția feedback-ului hormonal care ar avea ca efect reglarea temperaturii corpului. Prin urmare, bufeurile sunt considerate o reacție dublă de adaptare vegetativă autonomă, care activează mecanismele termolitice și reflectă dezechilibrul dintre hormonii ovarieni și neuromediatori.
Acizii grași polinesaturați cu lanț lung (PUFA – Polyunsaturated Fatty Acids)1
Acizii grași aparțin familiei lipidelor, existând trei categorii principale: acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați. PUFA includ familiile omega-3 și omega-6.
Se spune că acidul alfa-linolenic (omega 3) și, respectiv, acidul linoleic (omega 6) sunt „esențiale”, deoarece organismul nu le poate sintetiza singur. Acești acizi, demumiți și „precursori”, produc derivații superioare ai fiecărei familii omega, derivați care conțin mai mult de douăzeci de atomi de carbon, așa că sunt numiți derivați „cu lanț lung”. În cele din urmă, PUFA cu lanț lung sunt:
– Acid arahidonic pentru omega 6
– Acizi eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA) pentru omega 3
O dată cu înaintarea în vârstă, acizii grași polinesaturați cu lanț lung sunt sintetizați din ce în ce mai puțin, iar organismul înregistrează un deficit de omega 6 (GLA – omega 6) și omega 3 (EPA și DHA) mai ales după vârsta de 50 de ani. Prin urmare, organsimul are nevoie de ei sub formă de aport alimentar suplimentar.
Dar ce sunt fosfolipidele?
Fosfolipidele sunt substanțe chimice complexe, din clasa lipidelor (grăsimi), ce reprezintă componenta principală a membranei celulare, având rolul esențial de menținerea elasticității acesteia. O dată cu îmbătrânirea și scăderea secreției de estrogen, se modifică și funcția și compoziția acizilor grași ce asigură permeabilitatea membranei celulare, având drept consecință îngreunarea neurotransmisiei.
S-a observat că la animalele cu deficit de PUFA concentrația de DHA2 din creier scade, dar suplimentarea cu fosfolipide bogate în DHA corectează nivelul cerebral al acestuia, precum și tulburările de comportament induse de deficit.
Mai mult, suplimentarea cu DHA crește secreția de melatonină, un hormon implicat în reglarea ritmurilor veghe/somn, și secreția de acetilcolină, implicată în principal în procesele de memorare și învățare, dar și în procesele de atenție și echilibru comportamental, motivație, receptivitate la lucruri noi și somn.
Rolul fosfolipidelor în tulburările cognitive și de menopauză
Fosfolipidele joacă un rol important în neurotransmisia dopaminei și serotoninei, doi neuromodulatori foarte importanți ai celulei nervoase. Mai multe studii au demonstrat că deficiența de omega 3 în dietă poate diminua concentrația acestor acizi grași esențiali în creier.
Reducerea eliberării de acetilcolina3 în creier, cauzată de îmbătrânire, este un factor cauzal major atât în boala Alzheimer, cât și în afecțiunile amnezice mai puțin grave legate de vârstă.
Studiul EVA4, efectuat pe o perioadă de 4 ani pe 246 subiecți cu vârsta cuprinsă între 63 și 74 de ani, a arătat legătura dintre concentrațiile de acizi grași polinesaturați fosfolipidici din celule și declinul cognitiv la subiecții examinați. Creșterea concentrației de acid stearic (saturat) și omega 6 total este legată de un risc mai mare de declin cognitiv, în timp ce o concentrație crescută de fosfolipide de omega 3 (acizi nesaturați) este legată de un risc mai scăzut de declin cognitiv. La pacienții cu depresie, studiile au evidențiat o reducere semnificativă a nivelurilor de fosfolipide, în special omega 6 dar, mai ales, omega 3, în membranele celulelor roșii5.
Funcția creierului se modifică profund și la menopauză. Reorganizare materiei cenușii durează câțiva ani și se stabilizează în jurul vârstei de 60 de ani, când se consideră că creierul atinge o stare de post-menopauză stabilă.
Din punct de vedere clinic, un supliment alimentar cu fosfolipide versus placebo la 494 de subiecți cu vârsta cuprinsă între 65 și 93 de ani a arătat îmbunătățiri în anumite tulburări cognitive legate de vârstă. S-a demonstrat, de asemenea, că aportul adecvat de fosfolipide ar putea preveni scăderea prea rapidă a memoriei.
Odată cu menopauza, pot apărea și schimbări de dispoziție, iar un număr de studii clinice independente au raportat un efect antidepresiv al fosfolipidelor. De asemenea, a fost demonstrată eficiența fosfolipidelor cu lanț lung și asupra bufeurilor, pentru că acestea acționează ca stimulatori ai receptorilor de dopamină (un neuromediator în sistemul nervos autonom care reglează temperatura corpului).
Manhaē Ménopause capsule asigură aportul de acizi grași polinesaturați necesari în menopauză
Manhaē Ménopause capsule are o compoziție complexă, menită să asigure aportul de acizi grași polinesaturați omega 3 și omega 6, precum și de fosfolipide, acid folic și antioxidanții necesari protejării celulelor. Uleiul de limba mielului (135 mg per capsulă) este principala sursă de acid gamma linoleic (GLA) (27 mg per capsulă), iar uleiul de pește asigură aportul de EPA (44,3 mg) și DHA (32,5 mg).
Gama Manhaē Ménopause este fabricată în Franța, de grupul Havea, liderul european în producția de suplimente alimentare. În România, produsele Manhaē sunt disponibile în principalele lanțuri de farmacii fizice și online, precum și pe site-ul propriu www.vitavea.ro.
1 Polyunstaturated Fatty Acids (PUFA), în special Omega 3 și Omega 6.
2 DHA – acid docosahexaenoic = acid gras Omega 3, componentă esențială a creierului, cortexului cerebral, pielii și retinei.
3 Acetilcolina – neurotransmițător cu rol în memorie, învățare, atenție, trezire și mișcarea musculară involuntară.
4 Studiu privind îmbătrânirea arterială (EVA = Etude du Vieillissement Artériel).
5 Celule roșii sau eritrocite – celulele care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi și dioxidul de carbon de la țesuturi la plămâni.