Prezentă la Congresul Asociației Central Europene de Diabet – CEDA 2023, care a avut loc în perioada 8 – 10 iunie 2023, la București, Ș.l. dr. Laura Gaiță, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, ne-a vorbit despre pasiunea pentru tehnologie și medicină.

„Este o temă care mă pasionează foarte mult: utilizarea telemedicinei în diabetul zaharat. În timpul pandemiei de COVID-19, noi am dezvoltat, în Timișoara, un program gratuit pentru pacienții noștri, în care am putut să ținem legătura cu ei, să le oferim informații legate de COVID-19, despre managementul diabetului zaharat și în care, practic, pe bază de voluntariat, noi, medicii diabetologi din Timișoara, alături de asistente, am încercat contribuim la obținerea unui tratament cât mai corect, complet și modern al diabetului zaharat.”, a susținut Ș. l. dr. Laura Gaiță.

Proiectul a întâmpinat destule provocări din cauza contextului și situației epidemiologice. “Era o perioadă destul de incertă pentru noi toți și am avut propriile noastre provocări personale. Cu toate acestea, am încercat ca lucrurile să meargă cât mai simplu și mai flexibil pentru pacienții noștri. Ne-am gândit să oferim mai multe soluții prin care aceștia să simtă că au la îndemână o aplicație prietenoasă și am oferit video-consultații și posibilitatea unei discuții telefonice prin intermediul unui call-center prin care puteau să ne acceseze, alături de o adresă de e-mail, care încă funcționează și pe care primim întrebări legate de diabetul zaharat și afecțiunile metabolice. Am fost implicați, constant, 8 – 10 medici și asistente în acele momente în care ne împărțeam programul astfel încât să avem permanența asigurată”, ne-a spus dr. Laura Gaiță.

Chiar dacă, acum, majoritatea consultațiilor se desfășoară față în față, proiectul de telemedicină are viitor, crede dr. Laura Gaiță. “Acest proiect ar putea să funcționeze extrem de bine și în continuare, vrem să ținem aproape de pacienții noștri pentru că telemedicina ne poate oferi soluții, mai ales persoanelor care se află la distanță, celor care au o problemă și nu pot ajunge în ziua programată la consult sau celor care au anumite întrebări specifice.”

Ce crede dr. Laura Gaiță despre rolul tehnologiei în medicină? “Tehnologia are un rol din ce în ce mai important în managementul diabetului zaharat, cu atât mai mult cu cât avem la dispoziție instrumente tot mai moderne și ușor de utilizat, nu doar în ceea ce privește tratamentul propriu-zis precum monitorizarea valorilor glicemice și pompele de insulină, dar și aplicațiile de telemedicină prin care putem să ne sprijinim pacienții, de la distanță, în ceea ce privește autoîngrijirea afecțiunii pe care o au și, similar, prin aplicațiile care ar putea facilita colaborarea cu alte specialități și, astfel, interdisciplinaritatea. Dintre acestea, Diabeta mi se pare un instrument excelent, tocmai pentru că reușim să avem răspunsuri rapide la întrebările pe care le avem în ceea ce privește managementul diabetului zaharat – practic, suntem ajutați la rândul nostru de tehnologie fără să avem nevoie de multe dispozitive la îndemână.”

 

Diabeta este primul chatbot dedicat medicilor diabetologi și nu numai care răspunde la întrebări despre tratamentele disponibile pentru diabet, procesând ghidurile și protocoalele oficiale, precum și RCP-urile medicamentelor disponibile în România. Diabeta este disponibilă gratuit pentru medici, pe baza unui cont de utilizator ce poate fi solicitat pe www.diabeta.ro.

Diabeta a fost dezvoltată de o companie românească, Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor din comunitățile medicale profesionale administrate de Oameni și Companii, cu susținerea partenerilor Novo NordiskBoehringer – Ingelheim și Medtronic.