O nouă cercetare prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Hamburg, Germania (2-6 octombrie) arată că masa musculară scăzută este asociată cu un risc dublu de deces din cauza bolilor cardiovasculare la indivizii cu diabet.
Această asociere este independentă de debilitate, controlul glicemic, retinopatie (lezarea vaselor de sânge ale retinei) și nefropatie (boala de rinichi), a constatat studiul.
Sarcopenia – pierderea de masă musculară și forță legată de vârstă – era cunoscută a fi asociată cu bolile cardiovasculare (BCV) și cu mortalitatea la persoanele cu diabet. Cu toate acestea, nu era clar în ce măsură relația a fost influențată de controlul zahărului din sânge sau de complicațiile diabetului lor. De asemenea, a existat o lipsă de consens cu privire la impactul sarcopeniei asupra bolilor cardiovasculare și a mortalității la persoanele cu diabet.
Pentru a afla mai multe, dr. Jae Myung Yu și dr. Shinje Moon, de la Universitatea Hallym, Seul, Republica Coreea de Sud, și colegii lor, au folosit date din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) pe 1.514 adulți cu diabet zaharat (vârsta > 20 de ani). ani) din SUA.
196 din cei 1.514 participanți la studiu (din care 55,6% femei) au avut o masă musculară scăzută (ASMI <7 kg/m2 la bărbați sau <5,5 kg/m2 la femei). Participanții cu masă musculară scăzută au avut o vârstă medie de 63,5 ani și o durată medie a diabetului de 14,5 ani. (Nu s-a făcut nicio distincție între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.)
1.318 de participanți (48,3% femei) aveau o masă musculară normală. Vârsta lor medie a fost de 54 de ani, iar durata medie a diabetului zaharat a fost de 10,4 ani. Datele NHANES au inclus și informații despre o serie de alte caracteristici,precum fumatul, consumul de alcool, complicații microvasculare, HbA1c (o măsură a controlului zahărului din sânge) și debilitatea.
Participanții au fost urmăriți pentru o medie de 9,3 ani. Au fost 413 decese din orice cauză în acest timp (106 cu masă musculară scăzută și 307 cu masă musculară normală). 147 dintre aceste decese au fost cauzate de BCV (42 de masă musculară scăzută, 105 de masă musculară normală).
Masa musculară scăzută a fost asociată cu un risc mai mare de mortalitate de orice cauză și mortalitate prin BCV. Participanții cu masă musculară scăzută au avut cu 44% mai multe șanse de a muri din orice cauză în timpul urmăririi decât cei cu masă musculară normală. Erau, de asemenea, de două ori mai probabil să moară din cauza BCV decât cei cu masă musculară normală.
Rezultatele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, rasă/etnie, statutul de fumat, consumul de alcool, obezitate, antecedente de cancer, hipertensiune arterială (HTN), dislipidemie (nivel nesănătos de grăsimi din sânge), evenimente cardiovasculare anterioare, inclusiv atacuri de cord, durata diabetului, complicații microvasculare și HbA1c.
O analiză ulterioară a arătat că masa musculară scăzută a fost asociată cu mortalitatea de orice cauză și mortalitatea prin BCV, indiferent de HbA1c și de complicațiile microvasculare. Asocierea dintre masa musculară scăzută și mortalitatea de orice cauză și BCV a fost, de asemenea, independentă de debilitate, inclusiv probleme de memorie, spitalizare și rezultatele testelor de sânge.
„Rezultatele noastre sugerează că riscul crescut de deces la persoanele cu diabet zaharat, care au masa musculară scăzută nu este mediat sau influențat de debilitate, control slab al zahărului din sânge sau complicații microvasculare, ci din cauza pierderii musculare în sine. Sunt necesare cercetări pentru a determina cum sarcopenia crește riscul de deces”, concluzionează autorii studiului.
”Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 și supraponderale sau obeze, liniile directoare recomandă nutriție, activitate fizică și terapii comportamentale pentru a obține și menține pierderea în greutate. Cu toate acestea, există limitări în evaluarea obiectivelor tratamentului doar pe baza pierderii în greutate, deoarece greutatea corporală nu poate face distincția între grăsime și masa musculară și, prin urmare, nu dezvăluie dacă cineva este sarcopenic. Este important să se ia în considerare compoziția corporală atunci când se tratează obezitatea și se gestionează greutatea la persoanele cu diabet”. Dr. Jae Myung Yu, Universitatea Hallym, Seul, Republica Coreea de Sud.
Sursa: News-medical.net