Universitatea din Leeds, în cooperare cu departamentul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a realizat un studiu cu privire la aportul de energie și de nutrienți al copiilor și adolescenților din regiunea Europei.

Studiul a relevat o inconsistență majoră în modul de colectare a datelor naționale cu privire la nutriția populației, ceea ce face improbabilă evaluarea generală a stadiului nutritiv al populațiilor europene.

Managerul de Program pentru Nutriție al  OMS Europa, Dr. Joao Breda, s-a declarat îngrijorat de lipsa de date cu privire la aportul nutrițional al copiilor și adolescenților. Astfel este foarte dificil să fie identificate grupurile vulnerabile, sau să se poată face comparații între state, ceea ce ar ajuta la creionarea unor politici care să îmbunătățească starea de sănătate a populației.

Cele mai importante date relevate de studiu sunt:

  • doar o treime dintre state, mai ales cele din vest, au date despre aportul energetic și nutritiv al copiilor și adolescenților.
  • raportarea datelor a fost lipsită de consistență. De la o țară la alta au existat varianții cu privire la modul de împărțire a populației pe grupuri de vârstă. Multe state nu au raportat datele despre tineri în funcție de sexul acestora.
  • în majoritatea țărilor aportul de nutrienți nu a respectat mai multe recomandări ale OMS cu privire la tipurile acestora
  • aportul de micronutrienți a fost favorizat, comparativ cu cel de macronutrienți, dar a înregistrat rezultate mai slabe la fete și copii mai mari.
  • Planul European de Acțiune pentru Hrană și Nutriție al OMS pentru 2015-2020 a identificat deja ca îngrijorători o serie de nutrienți evidențiați în studiu, precum sarea, grăsimile saturate, zaharurile libere, fierul și vitamina D.

Mai multe detalii despre studiu (în engleză) găsiți aici.