Stabilirea unei limite a caloriilor consumate la fiecare masă s-a dovedit o strategie mai bună pentru slăbit în comparaţie cu respectarea unei limite a caloriilor consumate într-o zi, sugerează un studiu la care au participat cercetători din Marea Britanie şi Statele Unite.
Persoanele care urmează un regim de slăbit şi respectă o limită a numărului de calorii consumate la fiecare masă au mai multe şanse să mănânce mai puţin în comparaţie cu cele care urmează o strategie ce implică o limită a caloriilor consumate pe parcursul unei zile, potrivit unei cercetări efectuate la Warwick Business School.
Două grupuri de 50 de participanţi au primit din partea specialiştilor fotografii cu mâncare, însoţite de sugestii privind numărul de calorii din fiecare farfurie.
Participanţilor le-au fost oferite, de asemenea, informaţii legate de numărul de calorii recomandate zilnic în funcţie de sex şi vârstă şi ulterior au fost rugaţi să îşi stabilească în mod independent propriul buget de calorii.
Potrivit rezultatelor publicate în Journal of Consumer Research, persoanele care au stabilit o limită a caloriilor pentru fiecare masă şi gustare au avut un consum mediu general de 1.528 de calorii pe zi.
Persoanele din al doilea grup, care au stabilit o limită a caloriilor pe zi, au avut un consum mediu general de 2.011 calorii pe zi.
Subiecţii care au respectat limita de calorii pentru fiecare masă în parte au consumat, în medie, de 1.417 calorii pe zi, cu 219 mai puţine decât cei care au stabilit o limită pe zi a numărului de calorii.
”Cei cu buget zilnic (de calorii) au redus aportul caloric la mesele în cazul cărora au considerat că exista cel mai mare risc de a mânca excesiv, precum cina sau gustările, dar nu au luat în considerare celelalte mese. Cei care au urmat un buget (al caloriilor) pentru fiecare masă în parte au redus numărul de calorii la toate mesele, ceea ce a redus aportul zilnic”, a explicat dr. Miaolei Jia, profesor asociat la Warwick Business School, conducătorul studiului.
Aradhna Krishna, de la Universitatea din Michigan, care a colaborat la acest studiu, a precizat că această abordare se poate dovedi utilă şi în cazul persoanelor care doresc să reducă numărul de ţigări fumate sau consumul de băuturi alcoolice. ”Rezultatele noastre nu sunt relevante doar pentru controlul aportului de hrană, cât şi a fumatului sau alcoolului – orice context în care oamenii au un motiv să îşi reducă consumul”, a precizat ea. AGERPRES