Diabetul de tip 2 necesita o monitorizare atenta pentru a mentine riscul cresterii nivelului de zahar din sange. S-a demonstrat ca anumite alimente scad nivelul glicemiei, inclusiv anumite fructe.
Nivelurile de zahar din sange necontrolate pot creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. O alimentatie sanatoasa poate ajuta si controla nivelul glicemiei.
In urma unui studiu, la care au participat 38 de barbati si care a durat 16 saptamani s-a demonstrat ca strugurii contin anumiti compusi ce pot scadea nivelul glicemiei: cei care au consumat 20 de grame de extract din samburii de struguri au avut rezultate pozitive si anume un nivel al glicemiei mai mic in comparatie cu cei care nu au consumat.
Cercetari suplimentare au aratat ca resveratrolul, un compus gasit in pielita strugurilor, creste sensibilitatea la insulina, ceea ce poate imbunatati capacitatea unei persoane de a prelucra glucoza si, prin urmare, a nivelului de zahar din sange.
Rezultatele arata ca resveratrolul creste numarul de receptori ai glucozei pe membranele celulare, ceea ce poate avea un efect benefic asupra glicemiei.
Exista o conceptie gresita cum ca persoanele cu diabet ar trebui sa reduca fructele din cauza continutului de zahar care ar putea sa creasca nivelul glicemiei.
„De fapt, majoritatea fructelor au un indice glicemic scazut pana la mediu, astfel incat acestea nu duc la o crestere accentuata a nivelului glicemiei in comparatie cu alte alimente care contin carbohidrati, precum painea alba sau cea integrala”, a scris Diabetes UK.
Conform NHS, indicele glicemic (GI) este un sistem de rating pentru alimentele care contin carbohidrati.
Pe langa struguri, un alt fruct care are un scor relativ scazut pe scara glicemic este marul.
Un studiu realizat pe 12 femei obeze a constatat ca nivelul glicemiei a fost cu peste 50% mai mic dupa consumarea unei mese cu un indice glicemic scazut, comparativ cu o masa cu un indice glicemic ridicat.
Reguli dietetice generale pentru diabetul de tip 2
In general, restrictionarea aportului de carbohidrati ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sa-si controleze nivelul de zahar din sange, potrivit Diabetes UK.
In timp ce fructele au un continut scazut de carbohidrati, alimentele zaharoase, cum ar fi ciocolata si bauturile acidulare, pot creste nivelul de zahar din sange.
Pentru un stil de viata sanatos, oamenii ar trebui sa opteze pentru alimente care au indice glicemic scazut, cum ar fi alimente integrale, fructe, legume, fasole si linte.
Printre simptomele diabetului de tip 2 se numara:
- Urinare frecventa
- Oboseala
- Pierderea in greutate
- Vedere incetosata
- Rani care se vindeca mai greu
- Mancarimi in zona genitala
- Sete continua
Dupa cum a explicat NHS, multe persoane au diabet de tip 2 fara sa-si dea seama. Acest lucru se datoreaza faptului ca simptomele nu fac neaparat o persoana sa se simta rau.
Articol preluat si tradus de pe Express.co.uk