Consumul de ciocolată neagră poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%, în timp ce ciocolata cu lapte nu prezintă beneficii similare, potrivit unui studiu de la Harvard.
Un nou studiu de la Harvard (T.H. Chan School of Public Health) sugerează că, consumul de ciocolată neagră, dar nu de ciocolată cu lapte, poate fi legat de un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2 (DT2).
„Descoperirile noastre sugerează că nu toată ciocolata este creată la fel. Pentru oricine iubește ciocolata, acesta este un memento că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferență pozitivă pentru sănătatea lor,”a spus autorul principal Binkai Liu, doctorand la Departamentul de Nutriție.
Studiul a fost publicat online, pe 4 decembrie, în The BMJ.
Există un corp de cercetare cu privire la relația dintre ciocolată și DT2, dar constatările au fost inconsecvente și puține studii au diferențiat între subtipurile de ciocolată (neagră versus lapte).
Cercetătorii au încercat să umple acest gol. Pe parcursul a peste 30 de ani, 192.000 de participanți adulți, care nu sufereau de diabet la începutul studiului, au raportat despre obiceiurile lor alimentare, inclusiv consumul de ciocolată, precum și starea lor de diabet și greutatea corporală. Până la sfârșitul perioadei de studiu, aproape 19.000 din totalul participanților au raportat că au fost diagnosticați cu DT2. Din cei aproape 112.000 care au raportat în mod specific despre consumul lor de ciocolată neagră și cu lapte, aproape 5.000 au fost diagnosticați cu DT2.
Studiul a constatat că participanții care au consumat cel puțin cinci porții din această ciocolată pe săptămână au arătat un risc cu 21% mai mic de DT2. Cercetătorii au observat, de asemenea, o reducere cu 3% a riscului pentru fiecare porție de ciocolată neagră consumată pe săptămână. Consumul de ciocolată cu lapte, în schimb, nu a fost asociat cu un risc redus de DT2. Consumul crescut de ciocolată cu lapte, dar nu de ciocolată neagră, a fost asociat cu creșterea în greutate pe termen lung, un potențial contributor la dezvoltarea T2D.
„Am fost surprinși de împărțirea clară dintre impactul ciocolatei negre și cu lapte asupra riscului de diabet și gestionarea greutății pe termen lung. Chiar dacă ciocolata neagră și cea cu lapte au niveluri similare de calorii și grăsimi saturate, se pare că polifenolii bogați din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate și zahărului asupra creșterii în greutate și a diabetului. Este o diferență intrigantă care merită explorată mai mult,”, a spus autorul corespondent Qi Sun, profesor asociat la Departamentele de Nutriție și Epidemiologie.
Sursa: Scitechdaily.com