Un nou studiu, realizat de Universitatea din Arizona, a constatat că persoanele cu vârsta peste 45 de ani, care sufereau de diabet de tip 2 și luau medicamente antihiperglicemiante, au avut un risc crescut de scleroză multiplă, în special femeile; în timp ce pentru persoanele sub 45 de ani, medicamentele au redus acest risc.

„Descoperirile noastre întăresc necesitatea unei abordări în medicina de precizie privind prevenirea SM în rândul acestei categorii vulnerabile”, a spus cercetătorul principalKathleen Rodgers.

Scleroza multiplă (SM) este o tulburare neurologică autoimună, care afectează sistemul nervos central și duce la dizabilități fizice și cognitive severe. Se estimează că aproape 1 milion de adulți din SUA și peste 2,8 milioane din întreaga lume suferă de SM.

Pentru persoanele cu diabet de tip 2, există dovezi din ce în ce mai numeroase care evidențiază legătura între bolile metabolice și SM, dată de un factor comun, responsabil de creșterea semnificativă a riscului de apariție a autoimunității. Acest lucru pune sub semnul întrebării impactul terapiilor antihiperglicemice – utilizate pentru tratarea diabetului de tip 2, inclusiv a insulinei – asupra incidenței SM.

„Cercetările anterioare au arătat un efect neuroprotector al medicamentelor antihiperglicemiante în boala Alzheimer și alte boli asociate. În cazul SM, am vrut să examinăm în continuare diferențele de vârstă și sex, în special în rândul bărbaților și femeilor sub 45 de ani cu diabet de tip 2”, a spus dr. Rodgers.

Ei au descoperit că bărbații mai în vârstă de 45 de ani au avut o creștere ușor semnificativă a riscului de SM, iar femeile cu vârsta peste 45 de ani au prezentat o creștere semnificativă a incidenței SM după expunerea la medicamente antihiperglicemiante. Pe lângă diferențele de vârstă, analiza riscului pe clase de medicamente a arătat că expunerea la insulină, a pacienților cu vârsta peste 45 de ani, a fost asociată cu un risc crescut mai mare în comparație cu alte terapii.

La pacienții cu vârsta sub 45 de ani, expunerea a prezentat un efect neuroprotector împotriva dezvoltării SM.

Studiul a folosit o bază de date din SUA cu 151 de milioane de participanți pentru a identifica peste 5 milioane de pacienți cu diagnosticul de diabet de tip 2 și SM cu debut precoce sau tardiv. Cercetătorii au segmentat datele în funcție de vârstă – pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 înainte sau după vârsta de 45 de ani – și sex pentru a identifica factorii care determină riscul de SM pentru ambele categorii de populație, în special pentru femeile cu vârsta peste 45 de ani.

 

Sursă: NeuroScienceNews.com