Un nou studiu de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health Researchers din Baltimore a analizat asocierea dintre prediabet și demență.
Descoperirile lor nu au arătat o asociere generală între prediabet și riscul de demență, dar au descoperit că dezvoltarea diabetului de tip 2 a fost asociată cu demența.
În plus, oamenii de știință au aflat că, cu cât cineva dezvoltă mai devreme diabet de tip 2 poate crește riscul de demență.

Cu aceste cunoștințe, comunitatea medicală are încă un motiv să se concentreze pe încurajarea oamenilor să se adapteze la un stil de viață mai sănătos și nu numai să reducă povara diabetului de tip 2 asupra sistemului de sănătate, ci și să reducă numărul de persoane care dezvoltă demență.

Autorii au folosit date din studiul Riscul de ateroscleroză în comunități Sursa de încredere (ARIC). Studiul ARIC s-a concentrat pe ateroscleroză, dar deoarece a urmărit o mulțime de date (inclusiv funcționarea cognitivă și hemoglobina glicata), datele sunt valoroase pentru cercetătorii care efectuează alte studii.

Studiul ARIC este un studiu de cohortă prospectiv care a urmărit participanții timp de aproape 30 de ani.

Cercetătorii au folosit date de la 11.656 de participanți cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani. Niciunul dintre participanți nu a avut un diagnostic de diabet de tip 2 când a început studiul, deși 20% aveau prediabet.

Pe parcursul urmăririlor participanților, unele dintre datele urmărite de cercetătorii din studiul ARIC au inclus nivelul de zahăr din sânge, tratamentul folosit, rapoarte medicale și niveluri de colesterol. În plus, cercetătorii au folosit chestionare precum Mini-Mental State Examination (MMSE) pentru a verifica funcționarea cognitivă.

Cercetătorii din studiul despre diabet au împărțit participanții, pe care i-au inclus în patru grupuri, în funcție de momentul în care au primit un diagnostic de diabet de tip 2: sub 60, 60 până la 69, 70 până la 79 și 80 până la 93 de ani.

Apoi, oamenii de știință analizat rapoartele din momentul în care a avut loc pierderea funcționării cognitive.

Diagnosticul precoce al diabetului de tip 2 legat de demență

Pe parcursul urmăririlor participanților, 44,6% dintre cei care au început studiul cu prediabet au continuat să dezvolte diabet de tip 2. Dintre participanții care nu aveau prediabet, 22,5% au primit în cele din urmă un diagnostic de diabet de tip 2. În plus, 2.247 de participanți au dezvoltat demență de-a lungul anilor.

În timp ce oamenii de știință au crezut că legătura dintre prediabet și demență este cheia, ei au aflat că cea mai importantă conexiune a fost atunci când cineva a fost diagnosticat cu diabet de tip 2.

Cu cât cineva a fost diagnosticat mai devreme cu diabet de tip 2, cu atât au crescut șansele de a dezvolta demență.

Potrivit autorilor, „incidența cumulativă a demenței a fost cea mai mare în rândul celor care au dezvoltat diabet la o vârstă mai fragedă”.

Participanții care au primit un diagnostic de diabet de tip 2 înainte de vârsta de 60 de ani au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta demență în comparație cu ceilalți participanți. Pe măsură ce vârsta participanților a crescut, riscul de demență a scăzut.

Persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 din categoria de vârstă 60 până la 69 de ani aveau un risc crescut cu 73%, iar persoanele din categoria de vârstă 70 până la 79 de ani aveau un risc crescut de a dezvolta demență cu 23%. Persoanele din categoria de vârstă 80 și peste nu au avut un risc crescut de demență.

„Relația dintre diabetul de tip 2 și demență este complexă și multifactorială. Unele mecanisme potențiale care pot contribui la această asociere includ deteriorarea vasculară, rezistența la insulină, inflamația cronică și formarea plăcilor de beta-amiloid în creier”, a spus Dr. Zeeshan Afzal, consilier în domeniul sănătății.

Aceste descoperiri demonstrează importanța nu numai de a preveni diabetul de tip 2, ci și de a lucra pentru a inversa cursul atunci când cineva are prediabet.

 

Material preluat și tradus de pe: Medicalnewstoday.com.