Într-un studiu prospectiv, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, 59% dintre pacienții infectați cu COVID-19 care erau supraponderali sau obezi erau simptomatici, comparativ cu 47% dintre cei care aveau o greutate normală.

Acești pacienți au avut un număar mai mare de simptome, tuse mai puternică, dificultăți de respirație și lipsa gustului.

Autorii au realizat studiul pe pacienți spitalizați, chiar dacă cele mai multe cazuri sunt gestionate în afara spitalului.

Monitorizarea pacienților s-a făcut timp de 8 luni, din iunie 2020 până în ianuarie 2021.

Cei 547 de participanți, 308 adulți și 239 copii, de toate vârstele, au fost expuși la SARS-CoV-2 cu 2 săptămâni înainte de înscriere. Au fost testați prin RT-PCR și serologie. Simptomele au fost monitorizate timp de 28 de zile.

Aproximativ 20% dintre participanți au avut și alte afecțiuni precum astm, diabet și afecțiuni cardiovasculare. Aproximativ 62% din pacienți erau supraponderali sau obezi.

Dintre cazurile confirmate de COVID, 56% au fost simptomatice. În special, adolescenții supraponderali sau obezi au avut simptome respiratorii mai multe zile (7 vs 4) decât adolescenții cu greutate normală.

Persoanele simptomatice au ieșit pozitive la testul PCR mai multe zile decât persoanele asimptomatice (18 zile vs 8 zile), dar cercetătorii spun obezitate sau vârsta nu au influențat în niciun fel acest aspect.

Ei au adăugat că în cazul copiilor mai mici care nu pot verbaliza anumite simptome, cum ar fi pierderea gustului sau durerea de cap, este posibil să fi existat și alți factori determinanți.

S-a ajuns la concluzia că vaccinarea este deosebit de importantă la persoanele cu supraponderalitate sau obezitate, „ameliorând complicațiile prevenibile într-o populație cu risc”.

Studiul poate fi consultat pe Medpagetoday.com.