Persoanele cu nivel crescut de prostasină au risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și risc crescut de a deceda din cauza cancerului dacă asociază hiperglicemie. Râmăne încă neclar dacă prostasina este doar un indicator pentru apariția diabetului, caz în care ar putea fi folosit în viitor drept biomarker ușor accesibil pentru screening, sau dacă există o relație de cauzalitate între prostasină și diabet, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea unor terapii țintite pentru diabet și cancer.
Datele studiului au fost publicate în revista științifică Diabetologia, rezultatele rămânând semnificative chiar și după ajustarea pentru factorii care contribuie la apariția diabetului și a cancerului, precum: vârstă, sex, circumferința abdominală, fumat, consum de alcool, nivelul LDL-colesterolului, tensiune arterială și utilizarea medicației antihipertensive.
Principalele rezultate ale studiului:
- asociere pozitivă între nivelurile plasmatice ridicate de prostasină și dezvoltarea diabetului;
- persoanele cu cele mai înalte niveluri de prostasină au risc dublu de a dezvolta diabet;
- riscul de deces prin cancer crește cu 24% la persoanele fără hiperglicemie pentru fiecare dublare a concentrației de prostasină, respectiv cu 139% pentru persoanele cu hiperglicemie.
Materialul integral pe raportuldegarda.ro.