Un nou sistem care transfera date privind sanatatea pacientilor din aplicatiile mobile, stilourile de masurare a insulinei si alte sisteme smart catre personalul medical, poate ajuta pacientii cu diabet sa primeasca un feedback mai rapid si sa-si urmareasca mai usor starea de sanatate.
Obiectivul este de a investiga modul în care ar trebui sa arate o consultatie normala si anume prin colectarea datelor despre starea de sanatate actuala de catre pacient si trimiterea lor online. Pacientii speră că acest lucru va duce la mai puține vizite la medic.
Tehnologia medicala permite pacientilor sa detina un control zilnic asupra propriei stari de sanatate.
Intrucat in trecut pacientii cu diabet trebuiau sa mearga pana la spital pentru un control, acum ei pot sa isi inregistreze acasa, cu ajutorul aplicatiilor si intrumentelor tehnologice smart date privind starea lor de sanatatea.
Datele colectate pot oferi mai multe informații despre starea de sănătate a pacientului. Atunci când pacienții trimit informații colectate cu ajutorul instrumentelor digitale catre personalul medical, aceste informații ofera o bază mai bună pentru consilierea acestora.
“Exemple de astfel de instrumente sunt stilourile de masurare a insulinei, ceasurile inteligente și banderole cum ar fi Fitbit, precum și aplicații care înregistrează activitatea fizică. De exemplu, aplicația populară Runkeeper”, spune Alain Giordanengo de la Centrul Norvegian pentru Cercetare în domeniul Sănătății. El a publicat recent un articol științific pe această temă.
Într-un proiect finanțat de Consiliul Norvegian, Giordanengo a dezvoltat un sistem care permite selectarea datelor esentiale din informatiile transmise de catre pacient. Datele sunt sistematizate și ar putea ajuta personalul medical sa ofere pacienților sfaturi și tratamente personalizate online, pana la urmatoarea vizita la medic.
Economie de timp pentru medici și pacienți
Pacientul se poate simti mai bine deoarece cu ajutorul acestei tehnologii in domeniul sanatatii, se poate detecta, de exemplu, situatia in care acesta are un nivel scazut de zahar in sange si poate aplica mai rapid tratamentul. Alte cercetări din acest domeniu au arătat că o mare parte din informațiile despre sănătatea unui pacient sunt ascunse în datele pe care pacienții cu diabet zaharat le colectează. Avantajul acestei tehnologii este ca pacientii pot trimite informatii privind starea lor de sanatate, indiferent de locul unde se afla.
“Pacientul poate face schimb de date cu un doctor prin intermediul telefonului mobil chiar și când este într-o excursie pe munte. Tehnologia poate fi folosită indiferent dacă sunt opt sau optzeci de persoane”, subliniază Giordanengo.
Un pacient cu diabet zaharat, Hans-Henrik Hamrebo, este increzator ca transmiterea online a datelor despre sanatate poate ajuta pacientii. “Recent, la un control, am transmis datele privind nivelul de glucoza si am constatat ca este nevoie de timp pentru ca asistenta sa incarce informatiile. Transmiterea online a datelor vor fi vizualizate mai repede de catre personalul medical si vor oferi o baza mai buna pentru consilierea pacientilor”, afirma Hamrebo.
El consideră că transmiterea online a datelor privind, de exemplu, activitatea, greutatea, volumul de insulină și alimentatie duce la mai puține vizite la medic. “Pentru aceia dintre noi care locuiesc la aproximativ o ora distanta de mers cu masina pana la clinica, trimiterea datelor online este mult mai eficienta decat mersul pana la spital deoarece economisim timp atat noi, pacientii, cat si doctorii si asistentele”, spune acesta.
Sperăm la mai puține vizite la medic
Pacientii isi pot analiza nivelul de zahar in sange fara a se deplasa la doctorul de familie, alte detalii pot fi date de ceea ce mananca , ce medicatie au si ce exercitii fizice practica. Ei pot adauga detalii cuprinzand ceea ce mananca/beau si cat de mult sport practica, daca sunt la menstruatie, precum si nivelul de stres si cate calorii consuma.
“Datele pot arata informatii despre starea pacientului sau daca au intervenit modificari de la consulatia precedenta. De exemplu: daca pacientul are valori mai bune in ceea ce priveste nivelul zaharului in sange. Astfel, personalul medical are ocazia de a oferi pacientului sfaturi mai bune, analizând și sugerând modificari in stilul de viata al pacientului “, spune Alain Giordanengo.
Acesta crede ca autoevaluarea si evaluarea clinica sunt diferite, dar analizate impreuna de catre cadrele medicale specializate pot avea rezultate foarte bune. Datorita acestui sistem, personalul medical poate avea acces la datele pe care pacientii le trimit, dar cea mai mare problema este ca medicii pierd mult timp pentru a vizualiza aceste informatii si pentru a personaliza tratamentul fiecarui pacient.
O problema este aceea ca medicii nu au intotdeauna incredere in acest sistem, deoarece nu au avut suficient timp sa-l studieze sau se tem ca pacientii pot “imbunatati adevarul” privind datele trimise medicilor. “Ei pot uita sa-si inregistreze datele ori trimit informatii eronate, sau pot sa nu spuna adevarul medicilor”, mai spune Giordanengo.
Cercetatorul subliniaza faptul ca aceasta aplicatie ar putea fi utilizata si pentru alte boli, cum ar fi bolile pulmonare obstructive cornice (BPOC), excesul de greutate sau bolile cardiace. Giordanengo și echipa lui vor testa sistemul în spitale și cu medicii de familie. “Treptat, acest sistem ar putea fi implementat peste tot, dar mai întâi trebuie efectuată o testare suplimentară. În cel mai bun caz, ar putea fi gata pentru lansare în 18 luni “, adaugă cercetătorul norvegian.
Articol preluat și tradus de pe www. sciencenordic.com