Studii recente conduse de cercetători de la Universitatea din Birmingham au folosit o tehnologie inovatoare pentru a descoperi mai multe informații despre o moleculă cheie pentru tratamentul bolilor metabolice.
Inovațiile recente în microscopie, dar și în alte domenii, ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine un tip de receptor din organism ceea ce ar putea duce la tratamente mai eficiente pentru diabetul de tip 2.
Mai exact, echipa s-a concentrat pe obținerea de imagini clare ale receptorului peptid-1 (GLP1R), o proteină care este prezentă pe celulele beta ale pancreasului și pe anumite celule ale creierului care produc insulină.
Insulina este hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge, iar deficiențele producției de insulină sunt principalele caracteristici ale diabetului de tip 2.
Receptorul GLP1R poate ajuta la reglarea glicemiei prin stimularea celulelor să producă mai multă insulină. De aceea, molecula a fost o țintă pentru terapia diabetului.
Cu toate acestea, până în prezent, multe dintre diferitele caracteristici și funcții ale receptorului GLP1R au rămas neclare, deoarece dimensiunea mica a receptorului a făcut imaginea să fie distorsionată.
În studiul lor, cercetătorii au utilizat o microscopie de rezoluție superioară alături de o tehnică avansată de urmărire a moleculelor numită imunostanțare pentru a afla mai multe despre receptorul GLP1R.
Cercetătorii au putut descoperi unde sunt localizați acești receptori pe celule și cum reacționează la anumite molecule de semnal.
Acest lucru a permis echipei să facă o hartă și să transmită informații actualizate despre GLP1R, incluzând indicații exacte despre modul de detectare a prezenței moleculei.
„Cercetarea noastră ne permite să vizualizăm acest receptor cheie mult mai detaliat decât înainte”, notează autorul principal al studiului, prof. David Hodson, de la Universitatea din Birmingham.
Cercetătorii subliniază că descoperirea în vizualizarea GLP1R a fost posibilă doar pentru că au folosit o abordare interdisciplinară și instrumente inovatoare.
„Experimentele noastre, făcute posibile prin combinarea expertizei în chimie și biologie celulară, vor îmbunătăți modul de percepție a receptorului GLP1R în pancreas și creier”, spune Johannes Broichhagen, doctor la Max Planck Institute for Medical Research, Germania.
„Efectele diabetului de tip 2 sunt grave, așa că găsirea unor tratamente mai eficiente care să ajute oamenii să-și gestioneze boala și să-și reducă riscul de complicații potențial devastatoare este absolut vitală”, afirmă Elizabeth Robertson, Ph.D., directorul de cercetare la Diabetes UK. „Prin intermediul unor cercetări inovatoare de genul acesta, putem să abordăm aspectele cheie ale diabetului zaharat tip 2 și să deschidem un traseu către tratamente mai bune”, completează Elizabeth Robertson.
Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com