Sistemul limfatic asigură schimbul de substanțe între sânge și țesuturi. Mai este denumit și “gardianul” sistemul imunitar pentru că are un rol esențial în apărarea organismului, preluând reziduurile metabolice și alte elemente nocive, pe care le filtrează. Sistemul limfatic are la bază o rețea de vase care transportă limfa către ganglionii limfatici, pentru a fi purificată.
Misiunea sistemului limfatic poate fi îngreunată de mai mulți factori, printre care sedentarismul, stresul, bolile endocrine, cardiace sau circulatorii. În aceste situații, fluxul limfatic se îngreunează, iar toxinele se strâng și determină umflarea țesuturilor, intensificarea celulitei sau accentuarea anumitor probleme de sănătate.
Sistemul limfatic poate fi stimulat prin drenaj limfatic, un tip de masaj special, care are beneficii deopotrivă medicale și estetice. Tratamentul se poate face manual sau cu ajutorul unui costum special care îmbracă picioarele și abdomenul, conectat la un aparat de reglare. Este o terapie neinvazivă, fără efecte adverse, care folosește presiunea aplicată pe suprafața corpului. Costumul de drenaj are în interior mici compartimente independente, care se umflă cu aer și presează alternativ diferite părți ale corpului, de la picioare spre partea superioară, în sensul de circulație al limfei.
Drenajul limfatic este nedureros și relaxant, iar efectele sunt vizibile după numai câteva ședințe:
- Ajută la regenerarea organismului.
- Relaxează mușchii.
- Reduce senzația de picioare grele.
- Îmbunătățește fermitatea pielii.
- Contribuie la reducerea celulitei.
- Stimulează digestia.
- Diminuează inflamația după efort, accidentări sau intervenții chirurgicale.
Efecte asemănătoare are și terapia cu vacuum. Vacuumul are două mari efecte asupra organismului. În primul rând, activează circulația prin faptul că vasele de sânge și cele limfatice se expandă și se îngustează, reactivând vasele inactive și capilarele nefuncționale. Al doilea efect major al vacuumterapiei este detoxifierea: masajul drenează fluidele din vase, împreună cu toxinele, eliminându-le prin excreții și glande sudoripare. O ședință de masaj cu vacuum nu durează mai mult de 30 de minute, pe una sau mai multe parti ale corpului. Pentru ca ventuzele sa alunece comod, pielea trebuie să fie în permanență lubrificată cu cremă sau ulei de masaj.
Numărul de ședinte necesare unui tratament complet variză între 10 si 15, în functie de afecțiune și de felul în care reacționeaza organismul la tratament.
Cele două tipuri de terapii, drenajul limfatic și vacuumterapia, pot fi aplicate atât în clinicile de recuperare medicală, cât și în cele de înfrumusețare. Dispozitivele cu ajutorul cărora se efectuează cele două tipuri de terapie sunt de mici dimensiuni și foarte ușor de folosit.
O gamă largă de dispozitive și accesorii pentru limfomasaj și vacuumterapie găsiți pe site-ul www.liamed.ro. Compania LIAMED din Brașov este lider pe piața echipamentelor medicale din România, având o experiență de 22 de ani și un portofoliu de peste 15.000 de clienți.