Există trei tipuri de carbohidrați:
- amidon
- zahăr
- fibre
Veți auzi adeseori termeni ca adaos de zahăr, glucoză secretată natural, îndulcitori săraci în calorii, cereale procesate, carbohidrați complecși. Înainte de a vă declara total confuzi pe această temă, nu uitați să verificați etichetele alimentelor și să rețineți cantitatea totală de carbohidrați, pentru a o incude în calcul meselor.
Amidon
Produsele bogate în amidon sunt legumele ca mazărea, porumbul, cartofii, boabele uscate (fasole, linte), cereale ca ovăzul, orezul sau orzul.
Zahăr
Este un carbohidrat simplu, cu absorbție rapidă și se întâlnește în stare naturală (în lapte, fructe), sau adăugat în alimente procesate (în conserve de frcute, în produse de panificație).
Fibre
Sunt partea nedigerabilă a vegetalelor (fructe, legume, nuci, verdețuri), care tranzitează tractul digestiv. Fibrele contribuie la sănătatea digestiei și dau senzația de sațietate după masă. Se recomandă consumul a minim 25-30 de grame de fibre pe zi, care pot fi luate din: boabe și legume, fructe (mai ales cele care se mănâncă cu coajă- mere, porumb, fasole, sau care se mănâncă cu semințe cu tot- zmeură, mure, fragi) și verdețuri, cereale și paste din făină integrală, pâine integrală, nuci (alune, migdale)- dar atenție la cantitate, pentru că sunt bogate în calorii.