Carbohidrații oferă organismului energie și sunt o parte vitală a unei diete sănătoase. Cu toate acestea, consumul de carbohidrați în exces sau alegerea tipului greșit poate duce la creșterea în greutate sau la alte probleme de sănătate.

Care este funcția carbohidraților? Carbohidrații oferă energie unei persoane. De asemenea, oamenii pot obține energie din alimente care conțin proteine și grăsimi, dar carbohidrații sunt pricipala sursă.

Dacă o persoană nu are un aport bun de carbohidrați, corpul său va folosi proteine și grăsimi ca sursă de energie.

Carbohidrații se descompun în glucoză în organism. Glucoza se deplasează din fluxul sanguin în celulele corpului cu ajutorul hormonului numit insulină. Toate celulele din corpul unei persoane folosesc glucoza pentru a funcționa.

Creierul folosește 20–25% din glucoza unei persoane atunci când este în repaus și depinde de un aport constant.

Oamenii își iau carbohidrații din alimente. Toate plantele conțin carbohidrați, care de obicei reprezintă o parte semnificativă din aportul dietetic.

Carbohidrații conțin molecule de zahăr numite zaharide. Aceste molecule conțin carbon, hidrogen și oxigen.

Carbohidrații sunt clasificați în două categorii: carbohidrați simpli și carbohidrați complecși.

Carbohidrații simpli

Carbohidrații simpli au una sau două molecule de zahăr și includ glucoză, fructoză, zaharoză și lactoză.

Aceștia apar în mod natural în:

  • fructe
  • sucuri de fructe
  • lapte
  • produse lactate

Carbohidrații complecși

Carbohidrații complecși conțin tipuri mai complexe de zaharuri. Acestea includ oligozaharide și polizaharide. Carbohidrații complecși conțin, de asemenea, fibre și amidon.

Carbohidrați complecși se găsesc în:

  • cereale integrale, inclusiv unele tipuri de pâine, cereale, paste și orez
  • mazăre și fasole
  • legume si fructe

Carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați sunt alimente care au trecut prin procesare care îndepărtează o parte din ingredientele lor, cum ar fi fibrele și mineralele.

Acești carbohidrați includ îndulcitori și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, pe care producătorii îl adaugă adesea la alimentele procesate.

Carbohidrații rafinați se găsesc în:

  • pâinea albă, paste și orez
  • cereale prelucrate pentru micul dejun
  • prăjituri, dulciuri și produse coapte
  • îndulcitori și sirop de porumb cu fructoză ridicată

Cum procesează organismul carbohidrații?

Corpul descompune carbohidrații în glucoză pentru a folosi ca:

  • sursă constantă de energie pentru funcțiile corporale
  • sursă rapidă de energie în timpul activității fizice
  • rezervă de energie pe care organismul o depozitează în mușchi sau ficat și o eliberează atunci când este necesar

Dacă organismul stochează deja suficientă energie și nu necesită mai multă, convertește glucoza în grăsimi, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

Glucoza nu poate rămâne în fluxul sanguin, deoarece poate fi dăunătoare și toxică. După ce o persoană mănâncă, pancreasul eliberează insulină pentru a ajuta la mutarea glucozei în celulele corpului, care o pot folosi sau depozita.

Insulina este responsabilă pentru prevenirea nivelului prea ridicat al glicemiei unei persoane.

O dietă care conține alimente zaharoase și carbohidrați poate provoca o dependență de insulină și duce la probleme de sănătate precum diabetul sau obezitatea.

Carbohidrați sănătoși versus carbohidrați nesănătoși

Atunci când o persoană mănâncă mai mulți carbohidrați decât are nevoie, poate păstra excesul de glucoză sub formă de grăsime.

Carbohidrații complecși, precum orezul brun, pâinea integrală și legumele, eliberează mai lent energia.

Alegerea carbohidraților și a legumelor amidonice complexe poate fi o modalitate mai sănătoasă pentru o persoană de a include în dieta sa acest macronutrient vital.

Printre legumele sănătoase amidonice se numără:

  • cartoful dulce
  • păstârnacul
  • dovleceii
  • ridichea
  • sfecla

Leguminoasele, precum fasolea și mazărea, conțin, de asemenea, carbohidrați complecși și pot fi o bază excelentă a unei diete nutritive. Cerealele constituie o porțiune semnificativă din dietele multor oameni.

Carbohidrații simpli și rafinați, cum ar fi gustările și băuturile zaharoase, pâinea albă, pastele și cartofii albi pot avea efecte negative dacă o sunt consumate în exces.

Corpul absoarbe foarte repede zaharurile din aceste alimente și poate oferi o explozie rapidă de energie, dar nu menține senzația de foame pe termen lung. Acest efect poate duce la supraalimentare.

Înlocuitori sănătoși

O persoană ar putea încerca următorii înlocuitori pentru a avea o dietă sănătoasă:

  • înlocuiți pastele albe și orezul cu tipuri de cereale integrale
  • înlocuiți sandwich-urile cu pâine albă cu o salată de quinoa
  • înocuiți cerealele procesate cu ovăz
  • înlocuiți o felie de pizza cu o supă de legume sau linte

Carbohidrații sunt esențiali pentru a oferi organismului energie și pentru a-l ajuta să funcționeze optim. Oamenii pot avea nevoie de diferite tipuri de carbohidrați în funcție de stilul lor de viață, greutate și activitatea pe care o desfășoară.

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com