De la inventarea primului înlocuitor de zahăr, zaharina, în 1879, oamenii de știință au continuat să caute modalități de a crea gustul dulce al zahărului fără caloriile pe care le are.
Recent, alcoolii de zahăr au devenit un înlocuitor comun al zahărului. Alcoolii de zahăr tind să fie puțin mai puțin dulci sau la fel de dulci ca zahărul natural, permițându-le să înlocuiască fără probleme zahărul în unele alimente.
Un alcool de zahăr folosit în mod obișnuit este eritritolul – un alcool de zahăr care se găsește în mod natural în anumite fructe și legume și este obținut comercial prin fermentarea unui zahăr simplu numit dextroză, găsit în porumb.
Cercetări anterioare au asociat eritritolul cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, cum ar fi un studiu publicat în martie 2023 care a găsit o asociere între utilizarea eritritolului și un risc crescut de evenimente cardiovasculare majore, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.
„Studiile noastre anterioare au arătat că nivelurile crescute de eritritol din sânge au fost asociate cu riscul incident de infarct miocardic, accident vascular cerebral și deces,” a spus Dr. Stanley L. Hazen, președinte al științelor cardiovasculare și metabolice din Institutul de Cercetare Lerner și șef de secție al Clinicii Cleveland de Cardiologie Preventivă.
Consumul de eritritol crește nivelul din sânge de peste 1.000 de ori
Pentru acest studiu, Hazen și echipa sa au recrutat 20 de voluntari sănătoși – nefumători, fără boli cardiovasculare și fără antecedente medicale de tulburări de sângerare.
Zece dintre voluntari au primit apă amestecată cu 30 de grame de glucoză, în timp ce ceilalți zece au primit apă amestecată cu 30 de grame de eritritol.
„Cantitatea de eritritol folosită este exact cea care este adesea inclusă și consumată în alimentele procesate și în băuturile îndulcite artificial”, a declarat Hazen, autorul principal și corespondent al acestui studiu. „Noi am testat direct la oameni efectul ingestiei de eritritol, comparând înainte și după ingestie la fiecare subiect. Am testat direct efectul unei comparații cu o băutură îndulcită cu zahăr pentru a vedea dacă glucoza a provocat aceleași efecte.”
În urma analizei, cercetătorii au descoperit că participanții care au primit eritritol au experimentat o creștere a nivelurilor lor de eritritol din sânge de peste 1.000 de ori.
Eritritolul este asociat cu o „creștere semnificativă” a riscului de formare a cheagurilor de sânge
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanții la studiu au avut o creștere semnificativă a activității trombocitelor din sânge după ingerarea eritritolului, crescând riscul formării cheagurilor de sânge.
„În acest grup mic de voluntari sănătoși, arătăm că ingerarea eritritolului a făcut trombocitele mai hiper-responsive – adică arată un grad mai robust de activare la un stimul submaximal, ceea ce poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge”, a explicat Hazen. „Fiecare subiect, pentru fiecare măsurătoare efectuată, la fiecare doză/nivel, a arătat o creștere a potențialului de coagulare după consumul de eritritol. În contrast puternic, nu s-a observat nicio schimbare la participanți după ce au consumat o cantitate comparabilă de glucoză.”
„Este o problemă de sănătate publică, deoarece subiecții cu cea mai mare probabilitate de a ingera înlocuitorul de zahăr sunt adesea cei mai expuși riscului de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Așa că, în loc de a ajunge la ceea ce se speră să fie o alternativă sănătoasă, în mod paradoxal, ingerarea unui aliment sau băutură îndulcită cu eritritol poate crește riscul unei persoane.”
Hazen a spus că aceste descoperiri subliniază importanța unor studii clinice suplimentare pe termen lung pentru a reevalua siguranța eritritolului și a altor înlocuitori de zahăr.
El a subliniat că persoanele care au un risc crescut de tromboză, cum ar fi cele cu afecțiuni precum boli de inimă, diabet sau sindrom metabolic, ar putea dori să limiteze frecvența și cantitatea de dulciuri îndulcite cu zahăr pe care le consumă și să le aleagă în locul băuturilor și alimentelor îndulciți cu acești alcooli de zahăr.
„Plănuim să explorăm cât de larg este efectul pro-trombotic în cazul înlocuitorilor alternativi de zahăr, atât alcoolii alternativi de zahăr, cât și îndulcitorii artificiali obișnuiți”, a adăugat el.
O relație îngrijorătoare între eritritol și cheaguri de sânge
După ce a revizuit acest studiu, Dr. Yu-Ming Ni, cardiolog certificat la MemorialCare Heart and Vascular Institute din Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, CA, a declarat că, deși acesta este un studiu mic, sugerează cu siguranță o bază pentru o relație între eritritol și cheaguri de sânge, ceea ce îl îngrijorează.
„Cred că ne întoarcem la toți ceilalți înlocuitori ai zahărului, care au fost inventați de-a lungul anilor și care au avut propriile lor probleme, preocupări cu privire la cancer, preocupări legate de înrăutățirea controlului zahărului din sânge ” a continuat Ni. „Așa că vă întrebați dacă folosirea zahărului este de preferat, dar limitând cantitatea. Un pic de zahăr este de fapt de înțeles în anumite circumstanțe. Aș prefera să fac asta sau să folosesc miere sau sirop de arțar, decât să folosesc un îndulcitor artificial.”
Există un înlocuitor „sănătos” de zahăr?
Monique Richard, dietetician nutriționist, a spus că acest studiu contribuie la îngrijorarea tot mai mare pe care o are, legată de îndulcitorii artificiali.
„Atunci când creăm înlocuitori care sunt metabolizați alternativ și îi adăugăm ca ingrediente la alimentele promovate ca fiind „mai sănătoase”, oamenii pot consuma de fapt mai mult decât cantitatea prevăzută în cadrul regimului lor alimentar, care poate fi de fapt contraproductiv pentru acest scop”, a explicat Richard.
„Este important să înțelegem că demonizarea zahărului și clasificarea lui ca „toxic” sau „a evita cu orice preț” nu este de obicei utilă, durabilă sau necesară. Cu toate acestea, este esențial să educăm și să susținem ca indivizii să înțeleagă cum poate arăta aportul sănătos de zahăr sau alternativele care pot fi adecvate și ce poate însemna asta pentru ei.” — Monique Richard.
„Fără zahăr” nu echivalează cu „fără îndulcitori nenutritivi”, a adăugat ea.
Și pentru îndulcirea naturală a rețetelor sau pentru a satisface o poftă de dulce, Richard a sugerat să utilizați:
- miere
- sirop de arţar
- zahăr de nucă de cocos sau curmale
- zahăr brut
- fructe
- gemuri/jeleuri/chutneys
Stevia și fructele de călugăr sunt, de asemenea, opțiuni naturale de îndulcire non-nutritive (fără calorii). Zaharurile naturale sau minim rafinate ar trebui totuși consumate în cantități mici și ca parte a unei diete sănătoase.
Sursa: Medicalnewstoday.com