Rezultatele unui nou studiu la scară largă publicat în The BMJ sugerează că un medicament relativ nou pentru diabet ar putea reduce riscul de a dezvolta demență la persoanele cu diabet de tip 2.

Administrarea inhibitorilor SGLT-2 a fost asociată cu un risc cu 35% mai mic de a dezvolta demență, comparativ cu administrarea unui alt medicament comun pentru diabet, cu un mecanism diferit.

Deși autorii solicită mai multe cercetări, deoarece prevalența demenței este în creștere, rezultatele studiului actual sunt încurajatoare.

 

Legătura dintre diabetul de tip 2 și demență

În prezent, lumea se confruntă cu ceea ce unii cercetători au numit „epidemie de demență”. Principalul factor de risc pentru demență este îmbătrânirea. Deci, pe măsură ce vârsta medie a populației crește, crește și numărul cazurilor de demență.

Îmbătrânirea nu este însă singurul factor de risc. Conform cercetărilor recente, dezvoltarea diabetului de tip 2 este legată de o creștere a riscului de a dezvolta demență cu 50%.

Deoarece diabetul de tip 2 este în creștere în Statele Unite și în alte părți, acest lucru poate ajuta, de asemenea, să alimenteze epidemia.

Dr. Raj Dasgupta, consilier medical șef al Fortune Recommends Health, a spus că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de demență, deoarece aceleași probleme cardiovasculare care cresc riscul de diabet de tip 2 cresc și riscul de demență. Principala problemă este că nivelurile ridicate de zahăr din sânge în timp pot deteriora vasele de sânge din creier, ceea ce duce la mai puțin sânge și oxigen care ajunge la celulele creierului.

Potrivit lui Dasgupta, afectarea celulelor creierului rezultată poate provoca declin cognitiv și crește riscul de demență vasculară – o formă de demență caracterizată prin întrerupere a aprovizionării cu sânge a creierului. El a explicat, de asemenea, că rezistența la insulină, care este un semn distinctiv al diabetului de tip 2, „afectează celulele creierului și este legată de o șansă mai mare de apariție a bolii Alzheimer”.

Alți factori asociați cu diabetul de tip 2 pot crește riscul de demență:

  • inflamaţi
  • stresul oxidativ
  • hipertensiunea arterială
  • obezitatea.

 

Ce sunt inhibitorii SGLT-2?

Inhibitorii SGLT-2 sunt medicamente relativ noi care tratează diabetul de tip 2. Primul inhibitor SGLT-2 aprobat pentru utilizare în Statele Unite a fost dapagliflozin, în 2014. Aceste medicamente împiedică rinichii să reabsorbă cât mai multă glucoză, permițând organismului să elimine glucoza din urină, mai degrabă decât să reintre în sânge.

Medicii prescriu acum în mod regulat inhibitori ai SGLT-2 pentru a trata diabetul, dacă medicația lor actuală nu le controlează în mod adecvat starea. În prezent, aproximativ 1 din 10 persoane din SUA cu diabet de tip 2 iau aceste medicamente.

O serie de inhibitori ai SGLT-2 aprobați de FDA este acum disponibilă, inclusiv canagliflozin, empagliflozin  și ertugliflozin. Dincolo de beneficiile lor pentru persoanele cu diabet de tip 2, unele studii sugerează că aceste medicamente ar putea reduce, de asemenea, riscul de demență. Cu toate acestea, potrivit autorilor celui mai recent studiu, această cercetare anterioară are lacune semnificative. Pentru a construi o imagine mai clară, au efectuat un studiu observațional la scară largă.

 

Efectul medicamentelor pentru diabet asupra riscului de demență

Pentru a investiga legăturile medicamentului cu riscul de demență, cercetătorii au comparat persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care iau inhibitori SGLT-2 cu cei care iau inhibitori de dipeptidil peptidază-4 (DPP-4). Inhibitorii DPP-4 sunt o altă clasă de medicamente anti-diabet cu un mecanism diferit.

Aceste medicamente orale funcționează prin creșterea nivelurilor de peptidă asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), care crește producția de insulină, reducând astfel nivelul zahărului din sânge. Oamenii de știință au folosit datele Serviciului Național de Asigurări de Sănătate din Coreea din 2013-2021. Aceasta a inclus 110.885 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, care luau fie inhibitori SGLT-2, fie DPP-4.

Ei au comparat participanții în funcție de vârstă și sex precum și o gamă largă de variabile, inclusiv venitul, afecțiunile medicale în curs și alți factori de risc de demență, cum ar fi fumatul. În timpul urmăririi, care a fost în medie de 670 de zile, au existat 1.172 de noi diagnostice de demență în rândul participanților.

 

Reducerea cu 35% a riscului de demență cu inhibitori ai SGLT-2

În comparație cu cei care au luat inhibitori DPP-4, participanții care au luat inhibitori SGLT-2 au avut un risc redus cu 35% de a dezvolta demență. Când oamenii de știință s-au uitat la subtipurile de demență, au descoperit că inhibitorii SGLT-2 au fost legați de un risc cu 52% mai mic de demență vasculară și cu 39% mai mic de risc de apariție a bolii Alzheimer. Important este că reducerea riscului a fost cea mai pronunțată la cei care au luat inhibitori SGLT-2 mai mult timp – peste 2 ani, comparativ cu mai puțin de 2 ani.

În general, autorii concluzionează că „inhibitorii SGLT-2 ar putea preveni demența, oferind beneficii mai mari la un tratament mai lung.” Cu toate acestea, deoarece studiul a fost observațional, ei explică că dimensiunea efectului ar putea fi „supraestimată”. Studiul a fost amplu și efectul a fost clar în toate subgrupele, rezultatele sunt relativ robuste. Chiar și așa, oamenii de știință solicită studii controlate randomizate pentru a confirma concluziile lor.

 

Cum își pot reduce riscul de demență persoanele cu diabet?

Dr. Akhil Shenoy, endocrinolog și consilier medical la Aeroflow Diabetes, a explicat cum pot persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să își reducă riscul de demență. El a sugerat „menținerea tensiunii arteriale normale și a nivelurilor de zahăr din sânge, o greutate corporală sănătoasă și cel puțin un nivel scăzut până la moderat de activitate fizică”. Shenoy, care nu a fost implicat în studiu, a sfătuit, de asemenea, oamenii să evite tutunul.

Dacă cercetările viitoare confirmă rezultatele celui mai recent studiu, inhibitorii SGLT-2 pot fi, de asemenea, un instrument util pentru a ajuta la stoparea epidemiei de demență. Cu toate acestea, deși riscul de demență este mai mare la persoanele cu diabet de tip 2, acesta nu este inevitabil.

Gestionarea diabetului cu medicamente și schimbarea stilului de viață ar putea reduce semnificativ riscul de demență al unei persoane.

 

 

Sursa: Medicalnewstoday.com