Un nou sistem automat de administrare a insulinei, descris ca „pancreas bionic”, urmărește nivelurile de glucoză din sânge ale unei persoane utilizând un monitor de glucoză, apoi eliberează automat insulina atunci când este necesar folosind o pompă de insulină.

Acest dispozitiv înlocuiește necesitatea de a testa nivelurile de glucoză folosind metodele existente, cum ar fi testele de sânge din deget, injecții zilnice de insulină sau alte pompe automate.

Un nou studiu de cercetare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 arată că, atunci când este testat în raport cu standardele de îngrijire existente, pancreasul bionic s-a dovedit a fi mai eficient în menținerea nivelurilor de glucoză (zahăr) din sânge în limite normale.

Acest lucru se datorează faptului că dispozitivul poate ajusta automat dozele de insulină pe baza nivelurilor de glucoză (zahăr) din sânge ale pacientului, măsurate folosind un monitor continuu de glucoză.

Un studiu clinic, desfășurat în 16 locații clinice din Statele Unite, a examinat utilizarea acestui dispozitiv comparându-l cu îngrijirea standard pentru diabet tip 1, care a implicat administrarea de insulină fie prin injecție, fie prin pompă și utilizarea unui monitor continuu de glucoză.

Publicat în New England Journal of Medicine, la cercetare au participat 326 de persoane cu vârste cuprinse între 6 și 79 de ani care aveau diabet de tip 1 și utilizau insulină de cel puțin 1 an.

Participanții au fost alocați aleatoriu unui grup de tratament folosind pancreasul bionic sau unui grup de control standard de îngrijire care a continuat cu metoda lor de monitorizare a glucozei și dozarea insulinei.

În timpul studiului, participanții care foloseau pancreasul bionic nu mai trebuiau să numere carbohidrați sau să injecteze insulină pentru a-și corecta nivelurile ridicate de glucoză din sânge, deoarece dispozitivul a detectat glicemia și apoi a calculat și eliberat insulina necesară.

La participanții care au utilizat pancreasul bionic, hemoglobina glicată s-a îmbunătățit de la 7,9% la 7,3%, dar a rămas neschimbată în grupul de control. Hemoglobina glicată este o măsură a controlului glicemiei pe termen lung al unei persoane, numit și testul hemoglobinei A1c.

Prof. Frank Joseph, specialist în diabet, endocrinologie și medicină internă la Serviciul Național de Sănătate, din Regatul Unit a remarcat că:

„Pancreasul bionic, așa cum a fost utilizat în studiu, a ajutat persoanele care suferă de diabet de tip 1 să atingă un nivel mai bun de control al diabetului, având mai mult timp în intervalul țintă. Ceea ce înțelegem prin „interval țintă” este locul în care ar trebui să fie în mod ideal nivelurile de glucoză din sânge și asta este ceea ce oferă pancreasul bionic, în comparație cu tratamentul standard”.

Pe lângă o dietă sănătoasă și exerciții fizice, monitorizarea glicemiei și administrarea insulinei după cum este necesar sunt aspecte cheie ale gestionării diabetului de tip 1.

Sunt necesare cercetări studii clinice suplimentare pentru a se dovedi cât de sigură este această nouă tehnologie, dar cercetătorii speră ca într-o zi pancreasul bionic să înlocuiască standardul actual de îngrijire al diabetului zaharat de tip 1.

 

Material preluat și tradus de pe https://www.nih.gov.