Cercetătorii dintr-o echipă internațională coordonată de oameni de știință din Australia care au studiat mii de ochi au descoperit că grosimea retinei ar putea fi un indicator timpuriu al unor boli precum diabetul de tip 2 și demența, informează Xinhua.

Cercetătorii coordonați de Institutul de Cercetare Medicală Walter și Eliza Hall (WEHI) din Melbourne au analizat peste 50.000 de ochi pentru a înțelege mai bine modul în care diferențele retiniene sunt legate de diverse boli, conform unui comunicat de presă publicat miercuri pe site-ul WEHI.

Realizând hărți ale retinei cu detalii fără precedent, cercetătorii au descoperit că subțierea retinei este legată de afecțiuni comune, printre care diabetul de tip 2, demența și scleroza multiplă (MS).

Retina, stratul de țesut sensibil la lumină din spatele ochiului, face parte din sistemul nervos central, care cuprinde creierul și măduva spinării. Demența, diabetul și scleroza multiplă sunt toate legate de degenerarea sau perturbarea sistemului nervos central.

Subțierea retinei, sau degenerarea retinei, se referă la pierderea treptată a țesutului din retină.

Vicki Jackson, coordonatoarea noii cercetări realizate de WEHI, a declarat că rezultatele arată că imagistica retiniană ar putea fi utilizată ca o ”fereastră” către sistemul nervos central pentru a ajuta la gestionarea bolilor.

”Măsurătorile la scară fină ale hărților noastre dezvăluie noi detalii esențiale despre legăturile dintre subțierea retinei și o serie de afecțiuni comune”, a declarat ea într-un comunicat de presă dat publicității miercuri.

”Această cercetare subliniază potențialul grosimii retinei de a acționa ca un biomarker de diagnosticare pentru a ajuta la detectarea și urmărirea progresiei a numeroase boli”, a adăugat cercetătoarea australiană.

Echipa ei, care a inclus cercetători din Regatul Unit și Statele Unite, a folosit inteligența artificială pentru a crea cele 50.000 de hărți cu măsurători efectuate în peste 29.000 de puncte de pe fiecare retină analizată.

Hărțile detaliate le-au permis cercetătorilor să identifice 294 de gene care influențează grosimea retinei și care joacă un rol important în anumite boli.

Autorii studiului au declarat că descoperirile lor deschid noi posibilități de utilizare a imagisticii oculare ca instrument de screening și de gestionare a bolilor. AGERPRES