Sunt cunoscute complicațiile asociate diabetului, precum nefropatia, retinopatia, piciorul diabetic sau bolile cardiovasculare. Dar prea puțin sunt asociate cu această boală afecțiuni ca degete înțepenite, infecții urinare sau indigestii.

Diabetul și anumite boli au cauze comune și se influențează reciproc. Fatori comuni sunt, de exemplu, nivelul crescut de glucoză, superponderabilitatea, leziuni ale nervilor etc. Însă nu în toate cazurile s-a putut determina deocamdată legătura între diabet și alte boli.

Glucoza și articulațiile

Se pare că multe persoane cu diabet suferă de boli are articulațiilor, ca reumatismul și artroza. Un motiv ar putea fi stocarea surplusului de zahăr în țesutul conjuctiv. Astfel greutatea peste normal devine factor de risc atât pentru diabet de tip 2, cât și pentru artroză.

Alte afecțiuni de care suferă persoanele cu diabet sunt mobilitatea limitată a degetelor și înțepenirea umerilor. Păstrarea unor valori normale a glucozei ar putea preveni instalarea acestor afecțiuni.

Sistemul imunitar slăbit

În diabet sistemul imunitar este pus la grea încercare de nivelul crescut de zahăr. De aceea organismul este predispus la infecții cu virusuri ale răcelii, dar și cu diverse ciuperci (cum e cea a unghiilor) sau inflamații ale vezicii. Femeile cu diabet se confruntă des cu infecții urinare.

Leziunile nervilor au multe consecințe

Leziunile nervilor sunt o urmare tipică a unei perioade prelungite de nivel ridicat de glucoză în sânge. Celulele nervoase nu primesc nutrienții de care au nevoie și astfel suferă sau chiar mor. Deoarece nervii formează o rețea în tot corpul, afecțiunile cauzate de diabet pot avea consecințe în orice parte a organismului. Din ceea ce se știe deja, stomacul poate suferi de gastropareză diabetică, iar vezica de incontinență urinară.

Apnea nocturnă

Când intervine apneea în timpul somnului, respirația celui afectat se oprește câte momente. Acesta se trezește, dar adoarme imediat. A doua zi însă persoana respectivă se simte obosită și lipsită de energie. Apnea este des întâlnită la diabetici, iar un motiv este legat de greutate: diabetul și supraponderabilitatea se suprapun adeseori.

Tiroida și diabetul

Se pare că există o legătură într boli autoimune ale glandei tiroide și anumite feluri de diabet de tip 1. În plus, diabetul și tiroida se influențează reciproc. Hipotiroida crește sensibilitatea la insulină, ceea ce poate duce la instalarea hipoglicemiei.

Diabetul crește riscul de tumori canceroase?

Studiile au arătat că unii pacienți cu diabet au dezvoltat anumite tipuri de tumori cancerigene, anume la rinichi, la pancreas sau în intestine. Nu s-au putut însă stabili clar legăturile între cele două boli.

Osteoporoza în diabet

Se cunosc deja unele implicații ale diabetului în instalarea osteoporozei. Femeile cu diabet de tip 1 sunt mult mai susceptibile la fracturi decât alte femei de aceeași vârstă, dar care nu au diabet. Nu se știe însă cu exactitate cum influențează diabetul densitatea osoasă.