Orice variabilitate glicemică, în sensul creșterii sau scăderii valorilor glicemice (hiperglicemia sau hipoglicemia) reprezintă o povară importantă pentru pacientul cu diabet, iar utilizarea dispozitivelor aduce creșterea calității vieții pentru persoanele cu diabet zaharat și previne apariția complicațiilor, au fost concluziile webinarului Ora Pacientului Rodiabet din 9 februarie.

Webinarul dedicat discutării impactului pe care sistemele de monitorizare continuă a glicemiei și pompele de insulină fără calibrare le au în managementul diabetului zaharat a adus în fața participanților doi medicii diabetologi recunoscuți, Conf. Dr. Anca Pantea Stoian și dr. Mihai Comșa, alături de psihologul Cristina Petruț. Invitații au discutat despre tipurile de dispozitive care pot fi utilizate în România, despre provocările dar și beneficiile folosirii acestora, despre procedurile care trebuie parcurse pentru obținerea lor în mod gratuit, dar și despre momentul în care se poate decide oprirea utilizării lor sau ce impact au asupra copiilor și adolescenților.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Președintele Comisiei de diabet, nutriție și boli metabolice a vorbit despre schimbările realizate în programul național de diabet pentru a facilita accesul la dispozitive, precizând că ”circuitul este simplu: de la medicul diabetolog, care decide că pacientul are nevoie de dispozitiv și face un referat, pacientul doar trebuie să se adreseze unui spital aflat în proximitate și care derulează programul, unde va fi programat și va fi chemat pentru instalarea dispozitivului. Mai sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite, iar asta se va face pas cu pas, până la momentul în care pacientul poate să meargă la farmacie și să-și ridice de acolo tot ceea ce are nevoie, în baza unei prescripții medicale”.

În acest moment, în România sunt disponibile două tipuri de pompe de insulină: pompele simple, în care pacientul controlează totul și stabilește modul de funcționare al pompei și pompele augmentate, care preiau informația de la senzori. Pompele simple nu interacționează cu senzorul și indiferent de informația primită de la senzor, pompa face ce i s-a programat anterior. Pompele augmentate folosesc informațiile primite de la senzor pentru a preveni hipoglicemie, adică opresc infuzia cu insulină atunci când începe un risc de hipoglicemie sau când algoritmul ei de funcționare îi spune că va exista în perioada următoare hipoglicemie.

Dr. Mihai Comșa a vorbit despre avantajele utilizării pompelor de insulină la persoanele care fac sport sau au un stil de viață dezorganizat: „Folosirea pompelor de insulină augumentate în sportul de performanță este un criteriu pentru recomandarea folosirii lor și aduc un mare avantaj, deoarece acești pacienți nu au o rezistență la insulină crescută și au fluctuații mari în timpul efortului și după efort. Iar posibilitatea de a avea o pompă de insulină, chiar și o pompă simplă, le permite ca insulina activă din corp să fie controlată puțin mai bine și să reducă oscilațiile. Indicația majoră pompei este și pentru cei care nu pot respecta un program de mese fix, la ore fixe și în cantități fixe, la cei care au variații mari de rezistență a insulinei bazale și cei cu locuri de muncă care implică deplasări și  dormit la ore  diferite.”

Psihologul Cristina Petruț a vorbit despre importanța acceptării schimbărilor pe care tehnologia și dispozitivele le aduc în viața persoanelor cu diabet, în mod special în viața adolescenților: ”Trebuie să ne asigurăm că sistemul nou nu produce vreo formă de anxietate. Trebuie să întrebăm copilul, adolescentul sau adultul, de ce nu vor să folosească sistemele respective, pentru că s-ar putea ca informația să fie de fapt soluția pentru adoptarea tehnologiei. În plus, în adolescență vrem libertate, iar unii dintre ei s-ar putea să perceapă ca o îngrădire a libertății faptul că folosesc aceste dispozitive. Știm că sunt acum sisteme care pot să transmită glicemia inclusiv părinților, iar destul de mulți adolescenți erau preocupați de faptul că sunt sunați de părinți în momentul în care au hipoglicemie sau hiperglicemie și somați să își trateaze glicemia, ceea ce era foarte inconfortabil pentru adolescenți.”

 

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a comunității RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Rodiabet este comunitatea formată din medici specialiști diabetologi și cu specializări conexe, asociații de pacienți și autorități din sănătate, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Mai multe detalii despre activitățile ei puteți afla abonându-vă la newsletterul săptămânal Rodiabet: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.