Vaccinul antirotavirus ar putea fi asociat cu scăderea cazurilor de diabet de tip 1 la copii. Este concluzia recentă a specialiştilor, după ce au constatat un număr mai mic de copii mici diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 după introducerea vaccinării de rutină împotriva rotavirusului a sugarilor australieni. Descoperirea accidentală a acestui efect surprinzător este consolidată şi de rezultatele unui studiu foarte amplu întreprins în SUA în perioada 2001-2017, publicat în revista Nature în vara anului 2019.
Vaccinul cu rotavirus este administrat în mod obişnuit sugarilor australieni în vârstă de două şi patru luni pentru a-i proteja împotriva unei forme severe de diaree, care le poate pune viaţa în pericol. Vaccinarea împotriva rotavirusului se poate face şi în România, dar vaccinul nu este introdus în Programul Naţional de Imunizare. El se poate achiziţiona contra cost şi poate fi administrat în funcţie de opţiunea părintelui.
Ce este diabetul de tip 1?
Diabetul de tip 1 este o afecţiune autoimună gravă, instalată pe toată durata vieţii. Cauza exactă a diabetului de tip 1 nu este pe deplin cunoscută, însă este legată de faptul că sistemul imunitar atacă celulele beta din pancreas, responsabile de producerea insulinei. Diabetul de tip 1 este frecvent diagnosticat în copilărie şi sub vârsta de 35 de ani şi constituie 10% din totalul cazurilor de diabet. Până la aceasta dată nu este cunoscută nicio terapie care să vindece complet diabetul, tratamentul constând în menţinerea controlului asupra glicemiei. Pe termen lung, persoanele cu diabet pot prezenta numeroase complicaţii severe. Cu cât pacienţii îşi pot controla mai bine valoarea glicemiei, cu atât riscul apariţiei sau agravării complicaţiilor se reduce.
Cititi articolul integral pe https://curierulnational.ro/