Managementul complex al diabetul poate fi o provocare pentru viața de zi cu zi. Dar cei afectați de această boală se confruntă și cu alte provocări în interacțiunea cu ceilalți oameni și cu sistemele sociale.
Permisul de conducere
În 29 decembrie 2018 a intrat în vigoare un nou regulament cu privire la obținerea și reînoirea permisului de conducere auto. Persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet și care urmează un tratament medicamentos vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să ateste că pot conduce un autovehicul în siguranță.
Articolele care vizează această afecțiune se găsesc în Ordinul nr. 1530/2017 pentru modificarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.162/2010 și sunt:
”5.2.1. Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.
5.2.2. În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod.
5.2.2.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător prin aviz medical diabetologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective.”
Asigurările de călătorie
Nu orice asigurare de călătorie acoperă și urgențele provocate de diabet, așa că fiți prudenți și încheiați o poliță de asigurare care să vă ofere protecție.
Certificat de handicap
Unele persoane cu diabet suferă de complicații care interferează cu viața normală. Acestea nu mai pot munci în mod obișnuit și au nevoie de sprijin și îngrijire. Se poate solicita, în astfel de cazuri, încadrarea persoanei cu diabet în grad de handicap. O comisie medicală va examina cazul și va da decizia finală.
Este bine de știu că persoanele cu handicap primesc o indemnizație lunară și alte beneficii. Însă rețineți că există și o parte negativă a încadrării în grad de handicap. În cazul în care doriți să aplicați pentru un anumit loc de muncă ați putea fi refuzat din acest motiv (angajatorul poate considera că nu faceți față cerințelor). De asemenea, la încheierea poliților de asigurare regulile aplicate vor fi mai dure. Analizați deci cu atenție în ce stadiu de sănătate vă aflați și decideți în cunoștință de cauză calea de urmat.
Locul de muncă
În general, persoanele cu diabet se descurcă la fel de bine ca orice persoană sănătoasă la locul de muncă. Există însă și excepții: atunci când se produc scăderi grave de glicemie, care pot pune în pericol atât persoana în cauză, cât și pe cei din jur. Ca exemplu, șoferii de tir sau de mijloace de transport în comun, militari activi.
Discutați cu medicul diabetolog despre posibilele riscuri pe care le presupune locul de muncă și infromați-vă măcar colegii apropiați despre starea dumneavoastră. Aceștia vor ști să intervină în cazul crizelor de hipoglicemie. De asemenea, dacă sperați să schimbați locul de muncă, luați în considerare și posibilitatea de a discuta cu anagajtorul, în cursul interviului, despre cerințele jobului care ar putea interfera cu starea dumneavoastră. Țineți cont de faptul că există restricții legate de starea de sănătate în cazul accesului la anumite locuri de muncă, cum ar fi controlori de zbor sau piloți de linie.