”Este un eveniment important pentru zona ieșeană de sănătate, care aduce în atenția societății un spital care se ocupă de problemele pacienților cu boli de rinichi. De asemenea, evenimentul atrage atenția presei medicale, fiind e o oportunitate de a pune la un loc experți, pacienți, persoane care sunt implicate în îngrijirea pacientului cu boli de rinichi, de a avea o platformă pentru discuții pentru a putea stabili protocoale, care sperăm că pe termen lung să ducă la îmbunătățirea continuă a calității îngrijirii”, a declarat Conf. Dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iași, într-un scurt interviu acordat platformei Nefrologia.ro, în cadrul Conferinței Zilele Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.
Medicul specialist a prezentat succint analizele necesare pentru evaluarea funcției renale: ”Analizele pentru evaluarea funcției renale sunt relativ simple. Pentru pacientul cu boli de rinichi este vorba despre o analiză de sânge, numită creatina serică, pe care orice laborator o poate transforma într-o ecuație, rata de filtrare glomerulară (GFR). De asemenea, există și examenul sumar de urină, care poate identifica modificări și poate trage un semnal de alarmă atunci când apar aceste modificări, direcționând pacientul către specialistul de boli de rinichi.”
”Pacienții care au parte de un transplant renal trebuie să urmeze anumite recomandări, care se axează pe schimbarea stilului de viață. Una dintre principalele recomandări este menținerea unei relații constante cu Centrul de Transplant. Pentru pacienții din Iași această relație se menține cu Centrul de Transplant Renal al Spitalului ”Dr. C. I. Parhon”, coordonat de Prof. dr. Adrian Covic,” explică purtătorul de cuvânt al spitalului.
În perioada 15 – 17 iunie 2022, s-a desfășurat în format hibrid prima ediție a Conferinței Zilele Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași. Lucrările conferinței s-au desfășurat în format hibrid, deschiderea oficială având loc miercuri, 15 iunie, în Aula “Alexandru Brăescu”, clădirea “Nicolae Leon“ – UMF Iași. Au participat aproximativ 291 de participanți, alocutori internaționali și naționali, experți locali, formatori de opinie în domeniul nefrologie, urologie, transplant renal, terapie intensiva, și geriatrie care au susținut 66 de lucrări științifice.