“Postul intermitent poate aduce beneficii semnificative dacă este adoptat și gestionat corect, dar nu este potrivit pentru toată lumea. Recomand cu tărie tuturor celor care doresc să urmeze această dietă să consulte un specialist în sănătate înainte de a-l începe”, a declarat Dr. Oana Pop, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice Hyperclinica Medlife Oradea, în cadrul primului webinar din seria “Nutriția pe înțelesul tututor”. Acesta s-a desfășurat pe 19 martie și a avut ca temă principală “Secretele dietei Intermittent fasting”.

La acest webinar, la care au fost prezente peste 350 de persoane, Dr. Oana Pop a făcut o scurtă prezentare a istoricului acestei diete, preum și a celor mai cunoscute variante de post intermitent: Metoda 16/8: 16 ore de post, 8 ore fereastră de alimentație; Postul 5:2: Consumul normal timp de 5 zile și restricționarea aportului caloric la 500-600 kcal pentru 2 zile non-consecutive; OMAD (One Meal a Day): O singură masă pe zi.

Menționând faptul că în ceea ce privește urmările acestui tip de dietă nu există până acum decât studii științifice pe termen scurt, care nu pot fi pe deplin edificatoare, medicul specialist a enumerat câteva dintre beneficiile postului intermitent ținut corect:
1. Pierdere în greutate: Ajută la reducerea aportului caloric și stimulează arderea grăsimilor.
2. Sănătate metabolică: Poate reduce rezistența la insulină și nivelul zahărului din sânge.
3. Longevitate: Studiile pe animale sugerează că poate prelungi durata de viață.
4. Sănătatea cerebrală: Poate susține funcțiile cognitive și reduce riscul de boli neurodegenerative.
5. Inflamație redusă: Poate scădea markerii inflamației cronice.

„Un studiu a demonstrat că postul intermitent în varianta 16 ore postesc, 8 ore mă alimentez a redus semnificativ grăsimea viscerală adipoasă în decurs de 12 săptămâni. Un alt studiu publicat în 2015 a concluzionat că intermittent fasting poate să reducă undeva de la 4% până la 7% grăsimea abdominală în 3 până la 6 luni. Concluzia este că trebuie să avem răbdare, să nu avem impresia că de astăzi mă apuc de post intermitent și peste o lună a dispărut țesutul adipos. Dacă ne dorim să ținem post intermitent, va trebui obligatoriu să avem și un stil alimentar foarte bine echilibrat, cu proteine de calitate din carne slabă, lactate, leguminoase și peștele, dar să evităm zahărul și alimentele procesate. Trebuie să ne hidratăm corespunzător, evident cu apă, nu cu sucuri, și bineînțeles cu mișcarea și cu un regim bun de somn. Totul se realizează treptat, nu dintr-o dată. Dacă ne dorim minuni dintr-o odată, putem obține un efect advers, adică să ajungem la o greutate mult mai mare decât am avut la început”, a spus Dr. Oana Pop.

În timpul webinarului, invitata a trecut în revistă și o serie de Riscuri și precauții legate de postul intermitent:
Foame excesivă și oboseală: Poate provoca iritabilitate și scăderea nivelului de energie la început.
Deficiențe nutriționale: Fără planificare corectă, pot apărea carențe de vitamine și minerale.
Probleme hormonale: La unele femei, postul intermitent poate deregla ciclul menstrual.
Contraindicații: Nu este recomandat persoanelor cu diabet de tip 1, tulburări alimentare sau femeilor gravide, nici persoanelor cu maladii grave, precum cele oncologice, hepatice, renale ori gastrointestinale.

„Dacă nu ținem corect postul intermitent, la femei poate să apară o scădere a secreției de estrogen și progesteron, astfel încât la femeile care se află la vârsta reproductivă automat să scadă fertilitatea, să apară dereglările hormonale care duc la dereglări menstruale amenoree, adică lipsa ciclului menstrual. Într-un post intermitent, pot apărea dereglări hormonale notabile, iar la persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene acestea se pot agrava. La bărbați, un post intermitent greșit va duce la o scădere a testosteronului, care este hormonul masculin responsabil de libido și va scădea masa musculară!”, a avertizat Dr. Oana Pop.

Rezumând, iată și recomandările acesteia pentru modul de adoptare corectă a postului intermitent:
1. Alege o metodă potrivită stilului tău de viață: Începe cu metoda 16/8 pentru adaptare mai ușoară.
2. Consumă alimente nutritive: Prioritizează proteinele slabe, grăsimile sănătoase și carbohidrații complecși.
3. Hidratare corespunzătoare: Bea suficientă apă în timpul perioadelor de post.
4. Monitorizează-ți corpul: Fii atent la semnalele corpului și ajustează regimul dacă apar efecte adverse.

Webinarul “Secretele dietei Intermittent fasting” face parte dintr-un program de comunicare profesională pe teme de nutriție sănătoasă, derulat de Oameni și Companii și promovat pe EventsMax.ro și MedicalManager.ro.

Înregistrarea integrală a webinarului poate fi vizionată aici