Pandemia de Coronavirus ar putea duce la creșterea deceselor de pneumonie cu peste 75% la nivel global, atrage atenția stoppneumonia.org într-un articol care marchează Ziua Mondială a Pneumoniei și conștientizarea nevoii de solidaritate față de pacienții cu această afecțiune, prin eforturi comune de combatere a bolilor respiratorii. În traducere, virusul SarsCov2 ar putea adăuga alte 1,9 milioane de morți în statisticile deja îngrijorătoare despre această afecțiune gravă. În 2019, pneumonia a ucis 2,5 milioane de oameni, dintre care aproape 680.000 de copii.
Pneumonia este o infecție respiratorie care poate fi provocată de virusuri, bacterii sau ciuperci (fungi). Este o boală contagioasă care se transmite prin simplul contact cu persoane infectate. Pneumonia provocată de bacterii poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, însă, în ciuda faptului ca poate fi prevenită și tratată, la nivel global, boala continuă să fie cauza principală de deces în rândul copiilor sub 5 ani. Tocmai de aceea, în anul 2009, Organizația Mondială a Sănătății a decretat Ziua Mondială a Pneumoniei în data de 12 noiembrie.
Bronhoscopia, o procedură salvatoare
În cazul în care tratamentul cu antibiotic nu dă rezultatul așteptat, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei bronhoscopii, o procedură minim invazivă prin care este posibilă vizualizarea interiorului căilor aeriene. Procedura presupune introducerea unui tub subțire numit bronhoscop prin nas sau prin gura pacientului, de-a lungul căilor respiratorii. Datorită camerei video și a sursei de lumina cu care este echipat bronhoscopul, medicul poate vizualiza foarte clar zona examinată și poate identifica rapid semne de infecție, inflamație sau chiar cancer. În plus, în timpul procedurii, cu ajutorul bronhoscopului medicul poate recolta probe biologice sub formă de lichide, secreții, puroi sau chiar probe de țesut (biopsie). În situația în care specialistul constată o inflamație la nivelul plămânului, bronhoscopia este din nou extrem de utilă, întrucât permite și efectuarea unui lavaj bronhoalveolar.
Utilitatea bronhoscopiei în recuperarea post Covid19
La începutul pandemiei COVID19 în China, specialiștii au crezut initial că este vorba despre o pneumonie interstițială bilaterală, având în vedere că simptomele erau asemănătoare. Ulterior s-a dovedit că este vorba despre o altă afecțiune care atacă în special căile respiratorii, la peste 86% dintre pacienți plămânii fiind cel mai afectați. În cazul acestor pacienți, bronhoscopia este recomandată doar în cazuri de extremă urgență, iar medicul trebuie să poarte echipament complet de protecție, având în vedere riscurile la care se supune în timpul procedurii.
Bronhoscopia poate fi însă extrem de utilă în perioada de recuperare post COVID, datorită faptului că este singura modalitate prin care medicul poate pătrunde si vizualiza întreg sistemul respirator al pacientului, reușind astfel să facă o evaluare completă.
Echipamente performante și în România
Printre puținii furnizori de astfel de echipamente complete de bronhoscopie din România este compania LIAMED, care a introdus pe piața din România produse moderne și performante de vizualizare a căilor respiratorii. Videobronhoscopul Zhuhai Vision Medical, disponibil atât în varianta pentru adulți, cât și pentru copii etse un dispozitiv versatil, de ultimă generație. Este important de știut că echipamentul este diferit pentru copii și adulți, în special din cauza dimensiunii tubului de inserție. La bronhoscopul pentru adulți, tubul de insertie are un diametru de 5.8mm, diametrul canalului de lucru este de 2.8 mm, iar lungimea de lucru ajunge la 600mm. Adâncimea de vizualizare este de 3-200 mm cu felxie sus/jos la 180grade, respectiv 130 grade. În cazul bronhoscopului pediatric, tubul de inserție are un diametru de 3 mm, diametrul canalului de lucru este de 1,2mm, restul parametrilor fiind identici.
DESPRE LIAMED
De 21 de ani pe piața de aparatură medicală din România, LIAMED s-a dovedit un partener de încredere pentru Spitale, Clinici, Policlinici, Cabinete Medicale Individuale, lucru reflectat în zâmbetul celor peste 15.000 de clienți mulțumi de pe întreg teritoriul României.
LIAMED este o companie specializată în distribuție de aparatură medicală, instalare, service, instruire și educație medicală, prin prezentarea către medicii interesați a celor mai noi tehnologii în showroomul companiei. Din portofoliul LIAMED fac parte produse destinate majorității specialităților medicale: Ultrasonografie, Neurofiziologie, Cardiologie, Chirurgie, Sterilizare, ATI, ORL, Fizioterapie, Endoscopie flexibilă, Spirometrie, Mobilier Medical, Monitoare medicale, Dispozitive medicale, Consumabile, Printere și PRP. Cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, specialiștii LIAMED lucrează în fiecare zi cu gândul la excelență și la misiunea pe care și-au asumat-o: să sprijinine creşterea calităţii actului medical, prin asigurare de dispozitive medicale şi servicii conexe cât mai complete şi de calitate, accesibile personalului medical. Mai multe detalii despre LIAMED găsiți pe www.liamed.ro.