Boehringer Ingelheim a raportat rezultate pozitive în urma analizei primare de fază Ib a cohortei 1 a studiului Beamion LUNG-1, care a evaluat zongertinib (BI 1810631) la pacienții cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC) avansat, tratați anterior, care prezentau mutații activatoare ale HER2. Zongertinib a demonstrat o rată de răspuns obiectiv semnificativă și a fost, în general, bine tolerat în cadrul cohortei 1. Rezultatele au fost prezentate într-un simpozion la Conferința Mondială IASLC 2024 privind Cancerul Pulmonar (WCLC) și sunt incluse în Programul de presă oficial al WCLC 2024.

Începând din mai 2024, 132 de pacienți au fost tratați cu zongertinib 120 mg/240 mg o dată pe zi (n=75/n=57). Cu o rată de răspuns obiectiv (RRO) confirmată de 66,7 %, Interval de încredere 97,5 % (53,8-77,5), (p<0,0001), evaluată printr-o analiză centrală independentă în regim orb (BICR), criteriul final principal a fost îndeplinit pentru Cohorta 1 (120 mg; n=75 ). Reducerea tumorală de orice magnitudine a fost observată la 94 % dintre toți pacienții, pentru toate dozele, conform evaluării investigatorului. Designul studiului include o creștere a dozei care a fost efectuată pentru a identifica doza optimă de zongertinib pentru această populație de pacienți. Pacienții au fost randomizați în raport de 1:1 în grupul de tratament cu doza de 120 mg (n=58) sau în grupul de tratament cu doza de 240 mg (n=55). După o analiză intermediară, doza de 120 mg a fost selectată ca fiind doza care urma să fie evaluată în continuare în Cohorta 1 și au fost înrolați 17 pacienți suplimentari. În parted studiului în care pacienții au fost randomizați 1:1, zongertinib a prezentat o rată de răspuns de 72,4 % la pacienții tratați cu 120 mg pe zi și de 78,2 % la pacienții tratați cu 240 mg pe zi, precum și rate de control al bolii (RCB) de 95 % și, respectiv, 100 %.

Datele din studiile de fază Ib, de cohortă 1 arată, de asemenea, o activitate cerebrală preliminară în cazul administrării de zonertinib. 33 % (120 mg; n=27) și 40 % (240 mg; n=25) dintre pacienții cu metastaze cerebrale asimptomatice au obținut răspuns obiectiv confirmat, cu un RCB de 74 % și, respectiv, 92 %, conform RANO-BM (recomandări pentru răspunsul tumoral standardizat și evaluarea progresiei) conform BICR. Sistemul nervos central este un loc comun pentru metastazele la nivelul NSCLC și este asociat cu un prognostic nefavorabil și o calitate slabă a vieții.[i] Metastazele cerebrale sunt prezente la până la 30 % dintre pacienții cu NSCLC cu mutații activatoare HER2 la momentul diagnosticului.[ii]

„Aceste noi date ar putea reprezenta vești pozitive în viitorul tratament al pacienților cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici cu activarea mutațiilor HER2”, a declarat principalul investigator al studiului, Dr. John Heymach, MD, PhD, Centrul de Cancer al Universității Texas MD Anderson. „Deși aceste mutații sunt rare, ele sunt factori esențiali într-un subset de cazuri de cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici și opțiunile actuale de tratament sunt sever limitate. Pacienții cu acest tip de cancer se confruntă în mod tipic cu un prognostic scăzut, aproximativ 50% răspunzând la tratamentul de primă linie și doar 20% la tratamentul de a doua linie.”[iii],[iv],[v],[vi]

Zongertinib este un inhibitor investigațional al tirozin kinazei HER2 (TKI) administrat oral, în dezvoltare, în curs de investigare la pacienții cu NSCLC avansat cu mutații activatoare ale HER2.  Zongertinib a fost conceput pentru a înlocui tipul sălbatic de EGFR, atenuând astfel toxicitățile asociate. Beamion LUNG-2, un studiu global de fază III care a evaluat zongertinib comparativ cu terapia standard ca tratament de primă linie la pacienții cu NSCLC avansat, cu mutații activatoare ale HER2, este în prezent în curs de înrolare.

Paola Casarosa, director general, șeful Unității de Inovare din cadrul Boehringer Ingelheim, a declarat: „Profilul de eficacitate și tolerabilitate al zongertinib are potențialul de a deveni parte a peisajului viitor al tratamentului pentru pacienții cu tumori pulmonare cu mutație HER2. Zongertinib este un exemplu perfect de abordare a științei în descoperirea și dezvoltarea de noi tratamente. Boehringer s-a angajat să ofere tratamente de ultimă oră pentru pacienții cu cancer și așteptăm cu nerăbdare să avansăm în programul clinic cu zonegritinib.”

Zongertinib a fost, în general, bine tolerat pentru dozele de 120 mg și 240 mg, fără decese atribuite tratamentului și cu o incidență scăzută a evenimentelor adverse care au dus la reducerea dozei (11 %) și întreruperea tratamentului (3 %). Nu au fost observate semnale noi de siguranță sau boli pulmonare interstițiale (BPI) asociate tratamentului, iar evenimentele adverse legate de tratament (RAA) de Gradul 3 sau mai mare au apărut la 17 % (120 mg) și 19 % (240 mg) dintre pacienții tratați cu zongertinib. Cele mai frecvente EAG au fost diareea de gradul 1 sau 2 (43 % și, respectiv, 11 %), erupția cutanată tranzitorie de gradul 1 sau 2 (19 % și, respectiv, 8 %).

Datele sunt încă în curs de consolidare și cu încă două treimi dintre pacienții care au răspuns la tratament, aflați încă în tratament la data limită de colectare a datelor. Ddatele privind supraviețuirea fără progresia bolii (SFP) și durata răspunsului (DR) vor fi raportate la o conferință viitoare.

Despre cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC)

Cancerul pulmonar provoacă mai multe decese decât orice alt tip de cancer, iar incidența sa va crește la peste 3 milioane de cazuri în întreaga lume până în 2040.[vii] NSCLC este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar.[viii] Afecțiunea este adesea diagnosticată într-un stadiu avansat,[ix] și mai puțin de 3 din 10 pacienți sunt în viață după cinci ani de la diagnosticare.[x] Persoanele care trăiesc cu NSCLC avansat pot experimenta un impact fizic, psihologic și emoțional dăunător asupra vieții lor de zi cu zi. Nevoia de opțiuni de tratament suplimentare pentru persoanele care trăiesc cu NSCLC avansat rămâne ridicată. Până la 4 % dintre cancerele pulmonare sunt provocate de mutații HER2 (sau modificări ale genelor).[xi]  Mutațiile HER2 pot duce la supraexpresie și supraactivare, care la rândul lor pot avea ca rezultat producerea de celule necontrolate, inhibarea morții celulare și promovarea creșterii și răspândirii tumorale.[xii]

Despre zongertinib

Zongertinib (cunoscut și sub denumirea de BI 1810631) este un inhibitor investigațional al tirozin kinazei specifice HER2, dezvoltat ca tratament potențial pentru cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC) cu mutație HER2. Zongertinib a primit desemnarea FDA Fast Track în 2023, apoi în 2024 a primit desemnarea Breakthrough Therapy de către FDA din SUA și China CDE pentru tratamentul pacienților adulți cu NSCLC avansat ale căror tumori au mutații activatoare HER2 și care au primit o terapie sistemică anterioară. HER2 face parte din familia ErbB a receptorilor tirozin kinazici (enzime care acționează ca mesagerii chimici).14 Un studiu recent a arătat, pre-clinic, că zongertinib, un compus investigațional, are potențial pentru studii clinice ulterioare în cancerele solide dependente de HER2, în monoterapie și ca tratament concomitent cu ADC sau cu medicamente care țintesc KRAS.[xiii]

Despre programul de studii clinice Beamion

Beamion LUNG-1 (NCT04886804): Un studiu deschis, de fază I, cu creștere progresivă a dozei, cu confirmare și extindere a dozei de zongertinib în monoterapie la pacienți cu tumori solide în stadiu avansat sau metastatic și NSCLC cu mutații activatoare ale HER2. Studiul are 2 părți. Prima parte este deschisă adulților cu diferite tipuri de cancer în stadiu avansat (tumori solide cu modificări ale genei HER2) pentru care tratamentul anterior nu a avut succes. A doua parte este deschisă pacienților cu cancer pulmonar cu alte tipuri de celule decât cele mici, cu o mutație specifică a genei HER2. Beamion LUNG-2 este un studiu de fază 3, deschis, randomizat, controlat cu comparator activ, în care vor fi înrolați 270 pacienți cu NSCLC non-scuamos nerezecabil, avansat local sau metastazat, care prezintă mutații în domeniul tirozin-kinazei HER2, pentru a evalua tratamentul cu Zongertinib comparativ cu terapia standard.

Despre Boehringer Ingelheim in Oncologie 

Avem o aspirație clară – aceea de a transforma viețile persoanelor cu cancer prin oferirea de progrese semnificative, cu scopul final de a vindeca o serie de cancere. Angajamentul generațional al Boehringer Ingelheim de a conduce inovația științifică se reflectă în rezerva robustă a companiei de terapii investigaționale axate pe celulele canceroase și imuno-oncologice, precum și în combinația inteligentă a acestor abordări. Ambiția lui Boehringer în oncologie este de a adopta o abordare diligentă și largă, creând o rețea de cercetare colaborativă pentru a valorifica o diversitate de minți, care este vitală în abordarea unora dintre cele mai provocatoare, dar potențial cele mai de impact, domenii de cercetare a cancerului. Mai simplu spus, pentru Boehringer Ingelheim, îngrijirea cancerului este personală, astăzi și pentru generații.

Despre Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim este o companie biofarmaceutică activă atât în domeniul sănătății umane, cât și în cel al sănătății animale. Fiind unul dintre investitorii de top din industrie în cercetare și dezvoltare, compania se concentrează pe dezvoltarea de terapii inovatoare în domenii cu nevoi medicale nesatisfăcute. Independent de la fondarea sa în 1885, Boehringer are o perspectivă pe termen lung, încorporând sustenabilitatea de-a lungul întregului lanț valoric. Peste 53.500 de angajați deservesc peste 130 de piețe pentru a construi un viitor mai sănătos, mai durabil și mai echitabil.

—————

[i] Arrieta, O., Saavedra-Perez, D., Kuri, R. et al. Dezvoltarea metastazelor cerebrale și supraviețuirea redusă asociată cu nivelul antigenului carcinoembrionar (CEA) în cancerul pulmonar cu celule non-mici în stadiu avansat: o analiză prospectivă. BMC Cancer 9, 119 (2009). https://doi.org/10.1186/1471-2407-9-119.

[ii] Offin M, et al. Cancer 2019;125(24):4380-87.

[iii] Nützinger J., Lee JB., Low JL. și alții. Cancer pulmonar. 2023;186:107385. doi:10.1016/j.lungcan.2023.107385

[iv] Brazel D, Kroening G, Nagasaka M. BioDroguri. 2022;36(6):717-729.

[v] Jebbink M, de Langen AJ, Boelens MC, Monkhorst K, Smit EF. Cancer Treat Rev. 2020;86:101996. doi:10.1016/j.ctrv.2020.101996

[vi] Passaro A, Peters S. N Engl J Med. 2022;386(3):286-289.

[vii] Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului – Organizația Mondială a Sănătății. Rate de trahee, bronhii și cancer pulmonar. Disponibil la: https://gco.iarc.fr/tomorrow/en (consultat în august 2024).

[viii] Cancerul pulmonar cu celule non-mici Zappa C & Mousa: tratamentul actual și progresele viitoare, Res de cancer pulmonar Transl. 2016 iun; 5(3): 288-300.

[ix] Polanco D et al. Valoarea prognostică a simptomelor la diagnosticul de cancer pulmonar: un studiu observațional cu durata de trei ani. J Thorac Dis 2021;13:1485-1494

[x] National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER). https://seer.cancer.gov/statfacts/html/lungb.html (Accesat: August 2024).

[xi] Arcila, M. E. et al. Prevalența, asocierile clinopatologice și spectrul molecular al mutațiilor tirozin kinazei ERBB2 (HER2) în adenocarcinoamele pulmonare. Clin. cancer Res. an Off. J. Am. Asociere. Cancer Res. 18, 4910-4918 (2012).

[xii] [xii] Galogre M, et al. O trecere în revistă a exprimării în exces a HER2 și a mutațiilor somatice în cancer, Recenzii critice în Oncologie/Hematologie, Volumul 186, 2023, 103997

[xiii] Wilding, Bet al. Descoperirea cancerului. Anul 2024. DOI 10.1158/2159-8290.CD-24-0306