SAXAGLIPTIN
Data actualizării – IUNIE 2022
Denumiri comerciale: Onglyza (AstraZeneca)
DEFINIŢIE
CRITERII DE INCLUDERE
Saxagliptina este indicată la pacienţii adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste, diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 2 în vederea ameliorării controlului glicemic.
a. În terapie dublă
1. în asociere cu metformin, atunci când monoterapia cu metformin, împreună cu dieta şi exerciţiile fizice, nu asigură un control glicemic optim.
2. în asociere cu o sulfoniluree, atunci când monoterapia cu sulfoniluree, împreună cu măsurile de optimizare a stilului de viaţă nu asigură un control adecvat al glicemiei la pacienţii la care administrarea de metformin este considerată inadecvată.
b. În terapie triplă, în asociere cu metformin şi o sulfoniluree atunci când doar acest tratament, împreună cu dieta şi exerciţiile fizice, nu asigura un control adecvat al glicemiei.
c. În terapie combinată, în asociere cu insulină şi metformin, când acest tratament împreună cu dieta şi exerciţiile fizice, nu asigură un control adecvat al glicemiei.
Doze şi mod de administrare
a. Doze
Doza recomandată de Saxagliptina este de 5 mg administrată o dată pe zi.
În cazul administrării Saxagliptina în asociere cu o sulfoniluree, poate fi necesară reducerea dozelor de sulfonilureice, în scopul reducerii riscului de hipoglicemie.
b. Mod de administrare
Doza recomandată de Saxagliptina va fi administrată o dată pe zi. Comprimatele de Saxagliptina nu trebuie divizate.
Monitorizarea tratamentului
Monitorizarea se face de către medicul prescriptor, în funcţie de fiecare caz în parte, pe baza parametrilor clinici şi paraclinici:
a. clinic: toleranţa individuală, semne şi simptome de reacţie alergică, evaluarea funcţiei renale sau alte evaluări clinico–biochimice, acolo unde situaţia clinică o impune;
b. paraclinic, prin determinarea valorii glicemiei bazale şi postprandiale în funcţie de fiecare caz în parte şi evaluarea HbA1c la iniţierea tratamentului şi ulterior periodic, la 6 şi 12 luni.
Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
a. Diabet zaharat de tip 1
Saxagliptina nu trebuie utilizată la pacienţi cu diabet zaharat de tip 1.
b. Cetoacidoză diabetică
Saxagliptina nu trebuie utilizată în tratamentul cetoacidozei diabetice.
c. Pancreatită acută
d. Insuficienţă renală
Este recomandată ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală moderată sau severă. Saxagliptinul trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală severă şi nu este recomandată utilizarea la pacienţii cu boală renală în stadiul terminal.
e. Insuficienţă hepatică
Saxagliptinul trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată şi nu este recomandată la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.
Contraindicaţii
a. Hipersensibilitate la substanţa activă
b. Hipersensibilitate la oricare dintre excipienţi
c. Antecedente de reacţie de hipersensibilitate gravă, inclusiv reacţie anafilactică, şoc anafilactic şi angioedem la administrarea oricărui inhibitor de DDP-4.
Reacţii adverse
(Informații preluate din RCP-ul moleculei)
Cele mai frecvente reacții adverse în studiile clinice placebo-controlate, raportate la ≥5% dintre pacienții tratați cu Onglyza 5 mg și mai puțin frecvent decât la pacienții cărora li s-a administrat placebo sunt infecții ale tractului respirator (7,7%), infecții ale tractului urinar (6,8%) și cefalee (6.5%).
4148 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, incluzând 3021 de pacienți tratați cu Onglyza, au fost randomizați în șase studii clinice controlate, dublu-orb, de siguranță și eficacitate, derulate în scopul evaluării efectelor saxagliptin asupra controlului glicemic. Mai mult de 17000 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2 au fost tratați cu Onglyza în studii clinice randomizate, controlate, dublu-orb (incluzând experiența de dezvoltare și de după punerea pe piață).
Într-o analiză cumulată cu 1681 pacienți cu diabet zaharat de tip 2, incluzând 882 pacienți tratați cu Onglyza 5 mg, randomizați în cinci studii clinice dublu-orb, controlate placebo, de siguranță și eficacitate, desfășurate pentru evaluarea efectului saxagliptin asupra controlului glicemic, incidența totală a evenimentelor adverse la pacienții tratați cu saxagliptin 5 mg a fost similară cu cea observată sub placebo. Întreruperea tratamentului din cauza evenimentelor adverse a fost mai mare la pacienții cărora li s-a administrat saxagliptin 5 mg în comparație cu placebo (3,3% în comparație cu 1,8%).
a. Infecții ale căilor respiratorii superioare
b. Infecții ale tractului urinar
c. Gastroenterită
d. Sinuzită
e. Nazofaringită
f. Hipersensibilitate
g. Reacții anafilactice, inclusiv șoc anafilactic
h. Hipoglicemie
Reacțiile adverse de hipoglicemie au fost bazate pe toate raportările de hipoglicemie; nu a fost solicitată o determinare concomitentă a glucozei.
La utilizarea ca adjuvant la tratamentul asociat cu metformin și sulfoniluree, incidența totală a hipoglicemiei a fost de 10,1% pentru administrare de Onglzya 5 mg și de 6,3% pentru administrare de placebo.
În asociere inițială cu insulină (cu sau fără metformin), incidența totală a raportărilor de hipoglicemie a fost de 18,4% pentru Onglyza 5 mg și 19,9% pentru placebo.
i. Dislipidemie
j. Hipertrigliceridemie
k. Amețeli
l. Cefalee
m. Durere abdominală
n. Diaree
o. Dispepsie
p. Flatulență
q. Gastritis
r. Greață
s. Vărsături
t. Pancreatită
u. Constipație
v. Erupție cutanată tranzitorie
w. Dermatită
x. Prurit
y. Urticarie
z. Angioedem
a1. Pemfigoid bulos
b1. Artralgie
c1. Mialgie
d1. Disfuncție erectilă
e1. Astenie
f1. Edem periferic
g1. Investigații
În toate studiile clinice, incidența evenimentelor adverse de laborator a fost similară la pacienții tratați cu saxagliptin 5 mg comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat placebo. A fost observată o mică reducere a numărului absolut de limfocite. Într-o analiză cumulată placebo-controlată, a fost observată o scădere medie de aproximativ 100 celule/µl în comparație cu placebo, față de o valoare medie la momentul inițial de aproximativ 2200 celule/µl a numărului absolut de limfocite. Valorile medii ale numărului absolut de limfocite au rămas stabile în condițiile administrării zilnice timp de până la 102 săptămâni. Reducerea numărului de limfocite nu a fost asociată cu reacții adverse clinic relevante. Nu se cunoaște semnificația clinică a acestei reduceri a numărului de limfocite față de placebo.
Întreruperea tratamentului
Decizia de întrerupere temporară sau definitivă a tratamentului cu saxagliptină va fi luată în funcţie de indicaţii şi contraindicaţii de către medicul specialist sau medicul cu competenţă/atestat în diabet, la fiecare caz în parte.
Prescriptori
Iniţierea se face de către medicii diabetologi, alţi medici specialişti cu competenţa în diabet în baza protocolului terapeutic, iar continuarea se poate face şi de către medicii desemnaţi conform prevederilor legale în vigoare, în dozele şi pe durata recomandată în scrisoarea medicală.
ANTIDIABETICE ORALE
- Biguanide
- Inhibitori SGLT2
- Agoniști GLP-1
- Inhibitori DPP-4
- Sulfoniluree
- Glitazone
- Glucosidaze
- Glinide
- Hipoglicemiante
hidden
ANTIDIABETICE INJECTABILE
- INSULINE
- Agoniști GLP-1
- Combinaţii insuline
PROTOCOL TERAPEUTIC
Criteriile de diagnostic ale diabetului zaharat (DZ)
Criterii de diagnostic pentru prediabet
Depistarea şi diagnosticul diabetului zaharat gestational (DZG)
Clasificarea etiologică a diabetului zaharat (DZ)
Clasificarea etiologică și stadială a diabetului
Stabilirea obiectivelor glicemice individualizate
Tratamentul intensiv cu insulină
UTILE
MOLECULE A-Z
- COMBINAŢII DE MOLECULE
- Acarboză
- Aspart
- Dapagliflozin
- Degludec
- Detemir
- Dulaglutid
- Empagliflozin
- Exenatidă
- Glargin
- Gliclazidă
- Glibenclamidă
- Gliquidonă
- Glimepiridă
- Glipizidă
- Glucagonum
- Glulizin
- Insulină Umană
- Insulină Pre-mixată
- Linagliptin
- Liraglutid
- Lispro
- Lixisenatidă
- Metformin
- Pioglitazonă
- Repaglinidă
- Saxagliptin
- Semaglutidă
- Sitagliptin
- Vildagliptin
- MOLECULE